Ексклюзиви
субота, 17 травня 2008 12:42

ТОП-5 найоригінальніших будівель світу (ФОТО)
9

Найрозумніший

Telecom Tower (Clipsal C-Bus) малайзійського архітектора Хіяса Кастурі став візитною карткою Куала-Лумпур. Від інших бізнес-центрів його вирізняють не лише висота (62 поверхи) та оригінальна архітектура (у формі натягнутого лука), а й найвищий IQ. Хмарочос керується 3700 комп"ютерами, об"єднаними в одну мережу. Світло, температура повітря, вологість та інші параметри в кожному приміщенні регулюються автоматично залежно від часу доби, погоди і присутності людей.

Найкривіший

Crooked House (гнутий будинок) — головна туристична пам"ятка Сопота (Польща). За задумом президента компанії Allcon Sopot Architects Яцека Карновського, фасад споруди не має жодної правильної лінії. Розташований у будівлі торговельний центр найбільш відвідуваний у Сопоті.

Найпрозоріший

У 1949 році в місті Нью-Ханаан (США, штат Коннектикут) архітектор Філіпп Джонсон спорудив скляну будівлю. За свій проект він отримав престижну срібну медаль від Архітектурної ліги Нью-Йорка. Довгий час прозорий куб був доступний тільки близьким друзям Джонсона. Для широкої публіки незвичайна будівля відкрита з літа 2007 року — всі охочі можуть відвідати її, сплативши близько $30. Джонсон — архітектор хмарочоса AT&T у Нью-Йорку, скляного Кришталевого собору в Гарден-Гроу (Каліфорнія) і 56-поверхової будівлі Bank of America з рожевого граніту в Х"юстоні.

Найпузирчастіший

Архітектори Національного центру водних видів спорту в Пекіні, використовуючи особливу пластмасу (ETFE — ethylene tetrafluoroethylene), зуміли створити ілюзію стін "з величезних пузирів, наповнених водою". Порожні комірки у формі пузирів дозволяють регулювати температуру всередині будівлі: за допомогою компресорів з пузирів усередину споруди накачують повітря, нагріте сонячними променями.

Найрухливіший

На стадіоні Cardinals Stadium (США, штат Аризона), збудованому для футбольної команди Arisona Cardinals у місті Глендейл, можна грати не лише в американський футбол. Система заміни полів, придумана в архітектурному бюро Eisenman Architects, дозволяє проводити матчі із софтболу та бейсболу. Cardinals — перший у Північній Америці стадіон, конструкція якого поєднує дах-трансформер з пересувними гральними полями. Загальна площа споруди — близько 160 тис. кв. м, кількість місць — 72,8 тис, повідомляє Контракты.

Зараз ви читаєте новину «ТОП-5 найоригінальніших будівель світу (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути