Ексклюзиви
четвер, 18 вересня 2008 15:23

ТОП-5 найбільш забруднених міст світу

ТОП-5 найбільш забруднених міст світу

Американський фонд Blacksmith Institute склав список екологічно найбрудніших і найнебезпечніших для проживання міст на Землі. Основними критеріями оцінки стали чисельність ураженого населення, небезпека отруйних речовин, їхній вплив на дитячий організм тощо.

Як і слід було сподіватися, лідирує український Чорнобиль.

У "чільному" Чорнобилі (Україна) після вибуху на атомній електростанції (ЧАЕС) у 1986 році проживає лише обслуговуючий персонал станції. За даними експертів, найпоширеніше дитяче захворювання в сусідніх до нього областях — рак щитовидної залози. З 2002-го було зафіксовано більш ніж 4 тис. випадків. Одна з головних причин недуги — підвищена концентрація радіоактивного йоду в коров"ячому молоці.

Друге місце в списку посів Дзержинськ (Росія). У часи "холодної війни" тут виробляли отруйні зарин і гірчичний газ. За певними даними, тільки в 1930-1998 роках у регіоні було неналежним чином утилізовано близько 300 тис. тонн хімічних відходів, половина з яких потрапила в ґрунтові води. Середня тривалість життя чоловіків у Дзержинську 42 роки, жінок — 47.

На третій позиції опинилося місто Гайна (Домініканська республіка), де основним джерелом забруднення довкілля є свинець. Величезна його кількість міститься у відходах місцевого заводу з виробництва автомобільних акумуляторів. Деякі дослідження вказують на критичний вміст цього хімічного елемента в крові населення й у ґрунті — показники перевищують норму в кілька тисяч разів. Отруєння свинцем провокує важкі вроджені захворювання, психічні розлади.

Четверте місце має Кабве (Замбія). У 1902 році там почали будувати інфраструктуру для видобутку, виробництва й переробки свинцю, цинку та ванадію. Рівень умісту важких металів в організмі місцевих жителів перевищує гранично допустиму норму в чотири рази.

Замикає п"ятірку лідерів Ла-Ороя (Перу). 99% дітей, які тут живуть, страждають на важкі захворювання через підвищений вміст свинцю у крові. Крім цієї речовини життя населенню отруюють сірка, цинк і мідь, які у величезних кількостях продукують разом із токсичними викидами місцеві заводи. Рослинність на околицях міста майже цілковито знищена кислотними дощами, повідомляє Контракти

Зараз ви читаєте новину «ТОП-5 найбільш забруднених міст світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути