Ексклюзиви
понеділок, 21 квітня 2008 14:48

ТОП-10 найвеличніших винаходів XX століття в сфері грошей

ТОП-10 найвеличніших винаходів XX століття в сфері грошей
Досить цікаве дослідження в 2003 році провели американці під час підготовки саміту "Майбутнє грошей". Протягом півроку група дослідників Інституту Да Вінчі вивчала сотні інновацій в світі грошей, оцінюючи їх за спеціально розробленою бальною системою.

За підсумками виконаної роботи в хронологічному порядку був складений список з десяти винаходів 20 століття, що зробили найбільший вплив на світову грошову систему:

1) Електронний касовий апарат - 1906

Електронний касовий апарат вперше був продемонстрований в 1906 році Чарльзом Франкліном Кеттерінгом - винахідником першої електричної системи запалення, автоматичного стартера для автомобільних двигунів і першого генератора, що працює від двигуна.

2) Електронні гроші - 1918

Сучасний сервіс грошових переказів йде корінням в 1918 рік, коли Федеральний Резервний Банк США вперше перевів гроші через телеграф. Проте широкого поширення електронні гроші набули тільки, коли в 1972 році Федеральним Резервним банком США була організована автоматична розрахункова палата, щоб забезпечити Національний банк США і комерційні банки електронною альтернативою із обслуговування чеків.

3) Перший броньований автомобіль - 1920

Хоча ідея з його створення приписується Леонардо Да Вінчі, він не зумів побудувати такий автомобіль. Сучасна індустрія броньованих автомобілів була заснована в 1920 зі створенням першої комерційної броньованої машини (простіше кажучи, інкасатора) в St.Paul у штаті Мінесота.

4) Кредитні бюро - 1937

Протягом 1830-х років на Манхеттені Люіс Теппен обслуговував кредити свого брата для оптової торгівлі шовком і створив обширні записи в цій сфері бізнесу. Він усвідомив, що цей аспект може зацікавити інших продавців, яким потрібна подібна інформація. Розділяючи цю інформацію і обслуговуючи різних постачальників, Теппен зрозумів, що означає термін економічна рівновага, і допоміг заснувати бізнес із обслуговуванню кредитів в США.

5) Банкомат - 1939

Патенти на винахід банкоматів свого часу отримали декілька людей. Так винахідник Лютер Джордж Сіміян винайшов банкомат в 1939 році. Він отримав 20 різних патентів на свій винахід і створив корпорацію "Сітігруп" (Citicorp), щоб його ідея отримала застосування. Проте через 6 місяців роботи банк заявив, що попит на банкомати був низьким.

Дон Ветцель також мав патент і був творцем концепції сучасного банкомату. Ідея прийшла до нього, коли він стояв в черзі біля Далласького банку. В цей час (1968) Ветцель був віце-президентом відділу планування в Docutel, компанії, що займалася удосконаленням устаткування з перенесенню багажу. Два інших винахідника, які також отримали патент - Том Барнс, головний інженер-механік і Джордж Честейн, інженер-електрик.

6) Кредитна карта - 1950

Вважається, що Френк Макнарма, засновник Diners" Club, вигадав першу в світі універсальну кредитну карту для ресторанів в 1950 році. Він видав карту 200 клієнтам, які могли використовувати її в 27 ресторанах Нью-Йорка. У 1958 році AmericanExpress теж вийшов на ринок зі своєю картою.

7) Штрих - коди - 1952

Штрих-код був вперше винайдений для залізниці, щоб знати які двигуни знаходяться у вагонах. Штрих-коди були відмічені на бічній стороні вагонів, що йшли з певною системою на універсальній відстані від землі. Коли світ бізнесу усвідомив, як добре працювала система, ці "залізничні штрих-коди" перетворилися на UCP систему, яку ми знаємо сьогодні.

8) Смарт-карта - 1974

Роланд Моренно, "батько мікрочіпа", отримав свій перший патент на Смарт-карту в 1974 році. Такі картки були вперше використані декількома роками пізніше, проте отримали вельми критичні відгуки. Вони були досить універсальні, але їх виробництво було дуже витратним.

Мініатюризація електронних компонентів в 1978 році, зробила можливим масове виробництво смарт-карт для широкого вживання. З цієї миті попит на них виріс настільки, що тепер їх можна зустріти по всьому світу.

9) Електронні таблиці - 1978

Бухгалтерські таблиці існували століттями. Але електронні таблиці Дена Брікліна не тільки провели революцію в бухобліку, але і захопили ринок прикладних програм для персональних комп"ютерів.

У 1961 році професор Каліфорнійського університету Річард Матесіч утілив ідею створення електронних таблиць на папері, опублікувавши їх в "Бухгалтерському журналі" в липні 1961 року.

Проте роботи Матесіча не зробили великого впливу. І батьком електронних таблиць називають Дена Брікліна, оскільки саме він створив першу зручну у використанні електронну таблицю.

10) RSA<>-кодування (шифрування) - 1983

Прорив в області RSA - кодування зробив можливими його використання великою кількістю людей. Оскільки відпала необхідність активної участі в спілкуванні людини, яка зашифрувала текст з тим, хто його розшифровував на іншому кінці.

Алгоритм був придуманий Рональдом Рівестом, Аді Сшаміром і Леном Адельманом (термін RSA походить від перших букв їх прізвищ) в комп"ютерній лабораторії MIT в 1976-77.

Мабуть, основною метою дослідження було бажання зрозуміти, чому між появою якоїсь ідеї та її впровадженням на ринок проходило стільки часу. Так банкомати "прижилися" лише через 50 років. Так само стає зрозуміло, що багато технологій переставали існувати ще до того, як від них був отриманий який-небудь економічний ефект.

Все нові та нові технології вторгаються в світ грошей. Micropaymenttechnologies, банківська карта, мобільні системи оплати і біометрика - індустрії, що практично досягли визнання. І на сьогоднішній день головними чинниками, що визначають успіх тієї або іншої технології, є: суспільно-політична обстановка і рішення, загальні економічні умови та інвестиції, повідомляє Деньга.

Зараз ви читаєте новину «ТОП-10 найвеличніших винаходів XX століття в сфері грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути