неділя, 11 квітня 2010 13:32

Тонни мертвої риби гниють навколо Київського моря (ФОТО)
10

Навколо Київського моря гниє мертва риба.

"Приїхали і очманіли! Весь берег в мертвій рибі, - розповів киянин Юрій. Він позавчора був на Київському морі біля села Ровжі за 60 кілометрів від Києва. - Там лежать тонни мертвої риби. Це коли море спускали – її льодом придавило. Запах жахливий. Ніхто її не збирає, тільки ворони клюють дохлятину".

Юрій розказує, що пісок біля води просто встелений дохлими карасями та коропами. У воді – те ж саме. Бачив кладовище мальків.

"Розказав тестю. А він мене запитав, чи не збирають місцеві собі на огороди ту рибу. Бо це ж таке добриво для землі. Але чомусь ніхто її не чіпає", - припускає чоловік.

З іншого боку Київського водосховища – та сама картина. Береги вздовж сіл Глібівка, Ясногородка та Сухолуччя усіяні мертвечиною.

"Були на вихідних. Воду ще на півтора метра спустили. Риби мертвої – купа", - розказала Любов Куц. - В нас дача в Глібівці. Місцеві всіх просять, аби її збирали та кудись викидали. Бо ж лежить риба пузами до верху і гниє".

Екологи вважають, що за загибель риби мають нести покарання ті, хто давав дозвіл на спуск води в Київському водосховищі.

"Це дуже великі збитки для рибного господарства. Мало того, що риба загинула від цього, Дніпро не вийшов з берегів і рибі нема де нереститись, - підкреслив Іван Парнікоза з Національного екологічного центру України. - А ще органи, які слідкують за рибою, мали робити взимку ополонки і засовувати туди очерет, аби кисень був. Бо великій рибі потрібно його багато. Уявіть, аби вас у пакет целофановий запхали і дихати нічим, от так і сталось цього року через холоди".

Він переконаний: ті, хто дозволив спускати воду мають бути наказані.

"В радянські часи за це б посадили. А зараз ніхто ні за що відповідальності не несе. Я вже не кажу про те, що мертва риба, яку ніхто не збирає – це інфекція. Спочатку вона заразить всіх жителів води, а потім і чайки, які їстимуть цю рибу, постраждають", - переконує Іван.

В Київдержрибохороні пояснюють: про масштаби збитків говорити рано.

"На цьому тижні почались контрольні вилови, наступного вони продовжаться. Тільки після цього спеціалісти з"ясують скільки риби залишилось, - заявив Ігор Тихолаз із прес-центру Київдержрибохорони. - Риба придавилась льодом, лежала на дні, а зараз поспливала. Якщо сталась катастрофа, то збирати рибу мають не люди, а Екологічна інспекція. Але вона нічого не робить".

Фото: Андрій Глазков

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Тонни мертвої риби гниють навколо Київського моря (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути