Ексклюзиви
четвер, 02 липня 2020 09:30

Тільки правильна модель RAB-тарифів залучить інвестиції в модернізацію мереж - експерт

Тільки правильна модель RAB-тарифів залучить інвестиції в модернізацію мереж - експерт
Мережі потребують $1,5 тис. в кілометр на модернізацію, зараз їм дістається $200.

В українські енергомережі потрібно вкласти не менше 17,5 млрд. грн., оскільки зношеність мереж по Україні становить 80%, а близько 51% потребують термінового ремонту. Вирішити ці проблеми може продуманий підхід до методології RAB-регулювання. Про це в програмі "Сьогодні" на телеканалі "Україна24" розповів експерт, директор ДП "Укрпромзовнішекспертиза" Володимир Власюк.

"Енергомережі потребують модернізації. Нормально, якщо в таку модернізацію йдуть 1,5 тис. дол. на кілометр, у нас же в останні роки - 180-200 дол./кілометр. Недоінвестування відбивається на стані мереж, на споживачах. Є такий показник SAIDI, це відключення в результаті технічної зношеності, і у нас це 700 хвилин на рік, а в європейських країнах - 100 хвилин", - зазначив він.

На думку Володимира Власюка, для того, щоб проінвестувати модернізацію мереж, потрібно впровадити методологію RAB-регулювання, прогресивну модель, яка мотивує власника мереж інвестувати в модернізацію енергомереж і створення резерву потужності.

"Зараз питання в підборі правильної моделі. Офіційна пропозиція НКРЕКУ - весь капітал енергомереж, всі активи діляться на стару і нову базу. У RAB-тарифі джерелом інвестиційного ресурсу є ставка дохідності капіталу. Для цього потрібно оцінити активи, взяти нормальну ринкову ставку та застосувати її , щоб за такою ставкою інвестор отримував суму, достатню для інвестицій в мережі. Зараз пропонується 1% від старої бази. Але це дуже мало. Вартість позикового банківського капіталу - близько 20%. А пропонований 1% не дозволить інвесторам отримати досить, щоб вкласти в модернізацію мереж", - розповів експерт в ефірі телепрограми.

На його думку, в методології RAB-регулювання потрібно брати єдину базу, як в ЄС, а не розбивати базу активів на стару і нову. "Потрібна одна база активів, і потрібно застосовувати ставку прибутковості, яка зробить цікавою володіння активом і інвестиції в оновлення цих активів. Тобто ставка повинна генерувати достатній інвестиційний ресурс. Якщо ми вже застосовуємо RAB, потрібно, щоб механізм діяв не половинчасто, а повноцінно. щоб механізм дозволив ліквідувати втрати енергомереж, зупинки поставок електроенергії. Цьому допоможе тільки європейський підхід з єдиною базою активів. Це і дозволить інвесторам виділяти необхідні 1,5 тис. дол. на кілометр мереж ", - підкреслив Власюк.

Нагадаємо, стимулююче регулювання - це механізм тарифоутворення на основі довгострокового регулювання тарифів. Цей метод направлений на залучення інвестицій для будівництва та модернізації інфраструктури мереж, що передають енергоносій, і стимулювання ефективності витрат розподільних і постачальних компаній.

Зараз ви читаєте новину «Тільки правильна модель RAB-тарифів залучить інвестиції в модернізацію мереж - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути