пʼятниця, 12 січня 2024 05:50

Тетянин день: кому сьогодні заборонено виносити сміття

Тетянин день: кому сьогодні заборонено виносити сміття
12 січня згадують мученицю Татіану: головні заборони дня Фото з відкритих джерел

12 січня віряни вшановують святу мученицю Татіану, яка жила в III столітті в Римі.

Вона походила з багатої сім'ї, її батьки були християнами і доньку також виховали в цій вірі. Коли дівчина досягла повноліття, то прийняла рішення відмовитися від заміжжя і присвятити себе служінню церкві. Незабаром за доброчесне життя її поставили дияконисою.

Одного разу язичники схопили Татіану та привели до храму Аполлона - там вони примушували дияконісу поклонитися статуї бога. Татіана ж стала молитися до Ісуса, і тієї ж миті стався землетрус, який обвалив частину храму. За молитвою Татіани статуї язичницьких богів руйнувалися тричі, дівчину піддавали тортурам, але ті або не завдавали шкоди, або ж рани гоїлися за ніч. Під час одних із таких тортур Татіана стала молитися Богові, і Він відправив до її мучителів чотирьох ангелів - після цього кати увірували в Христа. Інші гонителі, злякавшись, засудили мученицю на страту. Разом із нею стратили і її батька.

Прикмети

небо без зірок - погода зміниться;

сніг іде - літо буде непогожим;

вітер із півдня - літо буде теплим і врожайним.

У народному календарі - свято Тетянин день, або Бабин кут (місце біля печі, де зберігалося хатнє начиння). Сьогодні прийнято пекти коровай.

Що не можна робити

лаятися і навіть мирно з'ясовувати стосунки - вважається, що свята не терпить конфліктів у свій день;

відмовляти в допомозі та милостині;

лаяти дітей;

вживати алкоголь - за народними повір'ями п'яного за запахом відчує нечисть.

В день святої Тетяни, яка є покровителькою учнів, учням і студентам не слід виносити сміття - щоб не викинути разом із ним і знання.

Що можна робити

Цього дня можна піти в храм або помолитися вдома. У святої Тетяни насамперед просять допомоги в навчанні та дякують за успіхи. Існує навіть повір'я, що студент, який хоче отримати везіння в навчанні на весь рік, повинен цього дня відстояти молебень у церкві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити з торішньою освяченою водою. В церкві відповіли

У день святої обов'язково потрібно зробити добрий вчинок - подати милостиню, допомогти нужденним, погодувати птахів і безпритульних тварин, узяти участь у благодійності. Вірять, що добро повернеться в стократному розмірі, а сама Тетяна у своє свято виконає заповітне бажання, але молитва до святої має бути щирою.

За старих часів у Тетянин день було прийнято пекти коровай, який символізував сонце. Робила це старша жінка в сім'ї і вона ж ділила його між усіма, кожен повинен був з'їсти хоча б шматочок - на щастя.

Церковні свята отримали нові дати за новоюліанським календарем, який почав діяти в Україні з першого вересня. Разом з ними нові дати отримують і дні ангела.

То ж іменини тепер будемо святкувати в інші дні і теж на 13 днів раніше, як і свята. Дотепер день Тетяни відзначали 25 січня. За новим церковним календарем мученицю Татіану вшановують 12 січня.

Зараз ви читаєте новину «Тетянин день: кому сьогодні заборонено виносити сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути