четвер, 17 січня 2019 16:29

"Тепер 2 людей не зможуть відсудити собор"- експерт про нові правила переходу громад

"Тепер 2 людей не зможуть відсудити собор"- експерт про нові правила переходу громад
Олександр Саган: тепер є механізм врегулювання конфліктів, константа, від якої можна відштовхуватися. Фото: Прямий

Ухвалений Верховною Радою закон щодо процедури державної реєстрації релігійних організацій полегшує перехід громад Московського патріархату до української церкви.

Про це сказав у коментарі для Gazeta.ua релігієзнавець Олександр Саган.

"Раніше не було жодної методики переходу. 8 стаття Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" визначала, що перехід можливий. Але як саме це мало відбуватися, ніде не було прописано", - зазначив він.

Раніше було незрозуміло, коли акт зміни юрисдикції можна вважати остаточним, каже експерт.

"Не було прописано, що конкретно треба зробити, щоб перейти до іншої церкви. Це давало можливість священикам, єпископам і суддям маніпулювати. Зараз чітко прописано, що для переходу під іншу юрисдикцію треба, аби таке бажання висловило дві третини громади. А раніше саме тут і був основний камінь спотикання. У місті Острог 99 відсотків прихожан захотіли перейти до Київського патріархату. 2 людей лише були проти. І вони відсудили у громади величезний собор у центрі міста. Тож громада, яка вирішила перейти, була вимушена будувати нову церкву. Щоб таких спекуляцій більше не траплялось, ухвалили законопроект, який унормовує перехід громад", - пояснив Олександр Саган.

На його думку, це усуває прогалини у законодавстві.

"Тепер ми чітко знаємо, коли стається акт переходу та що для цього потрібно. А саме: зібрати збори та визначити, яким саме чином фіксується волевиявлення. За законом, це має бути особистий підпис і внесення паспортних даних. Це вже дієвий механізм", - наголосив релігієзнавець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не допустили кровопролиття - Порошенко подякував нардепам за закон про церкви

Олександр Саган переконаний, що закон дозволить зменшити міжконфесійну напругу, яку Московський патріархат буде поширювати, кажучи про захоплення храмів.

"Повністю запобігти майновим спекуляціям не вийде. МП буде дуже старанно намагатися сіяти ворожнечу. Але тепер є механізм врегулювання цих скандалів, константа, від якої можна відштовхуватися. У судовому порядку просто треба принести акт зі зборів громади, де стоять підписи тих, хто хоче змінити юрисдикцію. І суддя не зможе приймати безглузді рішення на свій розсуд", - додає експерт.

Верховна Рада ухвалила законопроект щодо підлеглості релігійних організацій і процедури їхньої державної реєстрації зі статусом юридичної особи.

Зміни до закону "Про свободу совісті та релігійні організації" підтримали 229 народних депутатів.

Зараз ви читаєте новину «"Тепер 2 людей не зможуть відсудити собор"- експерт про нові правила переходу громад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути