пʼятниця, 02 жовтня 2009 12:02

"Темні" українські компанії зі штатом 3-4 співробітники заробляють мільярди

"Темні" українські компанії зі штатом 3-4 співробітники заробляють мільярди
Газета "Дело" склала рейтинг з десяти українських непублічних компаній, які заробили в 2008 році разом близько 70 млрд. грн.

Успішні фірми схожі між собою мінімальним штатом співробітників, а також відсутністю фізичних адрес. Юридичними адресами більшості з них є квартири в житлових будинках, де одночасно прописано багато інших компаній.

В пулі мільярдерів лідирує компанія "МЖК "Конкрит" Лтд з Луцька, яка спеціалізується на оптовій торгівлі машинами і устаткуванням. Чистий дохід цієї компанії за 2008 рік перевищив 10 млрд. грн. Видання відзначає, що аналогічний показник минулого року був у державної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" (зайняла 12-й рядок в рейтингу топ-100 серед публічних українських компаній за розміром чистого доходу). При цьому штат співробітників "Енергоатому" складає 40 тис. чоловік проти чотирьох співробітників "Конкрита". За номером телефону "Конкрита" секретар іншої фірми повідомив "ДЕЛУ", що компанія з"їхала з цієї адреси ще навесні або на початку літа. "Спершу вони переїхали в інший офіс, а потім розпалися по інших фірмах, тому у нас навіть немає їхнього нового номера", - пояснили кореспондентові.

Припинив своє існування на сьогоднішній день ще один лідер рейтингу - інвестиційна компанія "Фінінвест". В 2008 році її чистий дохід склав майже 10 млрд. грн., що на 3 млрд. більше, ніж в 2007 році. Проте в квітні цього року ухвалою Господарського суду Києва товариство з обмеженою відповідальністю "Фінінвест" було визнане банкротом.

Відразу декілька непублічних компаній-мільярдерів спеціалізуються на оптовій торгівлі паливом. Згідно публікаціям в ЗМІ, дві з них - ТОВ "Тирас-Арс" (чистий дохід в 2008 році - 6,1 млрд. грн.) і ТОВ "Інвест-VEZ" (чистий дохід в 2008 році - 3,4 млрд. грн.) - мали відношення до скандалу навколо рефінансування минулого року банку "Надра". Так, деякі інтернет-ресурси повідомляли, що на рахунки цих компаній минулого року була перерахована частина коштів рефінансування згаданого банку. Звертає на себе увагу мінімальний штат співробітників обох компаній: одна людина працює в "Тирас-Арс" і три людини - в "Інвест-VEZ".

За адресою, де зареєстрована компанія "Інвест-VEZ", розташовано офісне приміщення в підвалі житлового будинку. Проте кореспондентам потрапити всередину не вдалося - двері офісу були замкнуті. Місцева листоноша пояснила, що не носить пошту за цією адресою вже приблизно два місяці - декілька фірм, зареєстрованих тут, змінили місцерозташування.

Половина загадкових компаній, що блищали високими доходами в 2008 році, на даний момент вже змінили місце розташування або зовсім припинили існування.

Рейтинг видання:

ТОВ "МЖК "Конкрит" 10.2 млрд

ТОВ "Інвестиційна-компанія "Фінінвест" 9.8

ТОВ "Хімреактив" 8.4

ТОВ "Содаліт" 6.3

"Фондова компанія "Професіонал" 6.3

ТОВ "Тирас-Арс" 6.2

ТОВ "Фактор ексім" 4.2

ТОВ Науково-виробнича компанія "Полюс" 3.6

ТОВ "Нафто-кредит інвест" 3.5

Комерційна фірма "Інвест-VEZ" 3.5

Зараз ви читаєте новину «"Темні" українські компанії зі штатом 3-4 співробітники заробляють мільярди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути