середа, 02 травня 2018 18:00

"Тема 2 травня втратила актуальність": що говорять про роковини сутичок в Одесі

"Тема 2 травня втратила актуальність": що говорять про роковини сутичок в Одесі
МВС знали, що на 2 травня в Одесі готувались провокації / фото: Думская

Чотири роки тому в Одесі сталася трагедія, в результаті якої загинули 48 осіб, понад 250 були поранені.

Протистояння між прихильниками і противниками єдності України розгорілось спершу у центрі Одеси на Грецькій площі між учасниками маршу "За єдність України" і активістами "Одеської дружини".

Другий епізод - це штурм табору антимайданвців на Куликовому полі і пожежа в Будинку профспілок.

Gazeta.ua зібрала, що говорять політики, активісти та правозахисники про події 4-річної давнини.

Про роботу міліції 2 травня 2014 року

"Говорити про те, що правоохоронні органи не знали, що готуються провокації, не можна. Я пам'ятаю чітко, що в Одесу виїхали заступник міністра внутрішніх справ, прізвище якого я називати не буду (Сергій Чеботар. –Gazeta.ua), і заступник Генерального прокурора. За їхньої участі там проводили різні наради протягом декількох днів – спочатку у прокуратурі Одеської області, а потім і в інших установах. Натомість те, що повинні були робити паралельно з цим, організовано не було. Тобто документуванням злочинних дій з одного боку та провокативних дій з іншого ніхто не займався", - каже заступник генерального прокурора України у 2014-2015 роках Олексій Баганець в інтерв'ю ZIK.

Про теперішню поліцію

"Швидше за все, ті правоохоронці, з-за спин яких 2 травня в Одесі стріляли бандити, сьогодні пройшли успішно переатестацію. Судді і прокурори досі чекають Путіна, аби відзвітувати, що за час відсутності Януковича нічого не відбулося. Це все ускладнює розслідування", - каже директор центру суспільно-інформаційних технологій "Форум" Валерій Димов, в інтерв'ю "24 канал".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роковини сутичок в Одесі: в місті перекрили вулиці та зігнали бронетехніку

Про розслідування

"На мій погляд, тема 2 травня втратила для Одеси актуальність. Я суджу по тому, як слухаються справи в судах - журналістів практично немає. Загалом, це можна пояснити: Одесу в останні роки переполошують страшні події і гучні скандали: пожежа в дитячому таборі "Вікторія", де загинули три дівчинки, корупційні скандали щодо міського голови Геннадія Труханова та його підлеглих. Людей зараз більше хвилюють розслідування НАБУ. А тема 2 травня потихеньку відходить на другий план. Це і погано, тому що громадськість потихеньку втрачає контроль над перебігом слідства. Зараз воно хвилює більше фахівців, нашу групу і декількох журналістів", - каже координатор "Групи 2 травня" Тетяна Герасимова в інтерв'ю "Інсайдеру".

Про символ для проросійських сил

"Одеса використовується супротивною стороною як символ жорстокої розправи з тими, хто виступав проти української влади. Потрібно було б провести відкрите розслідування, щоб не виникало питань, що було в Одесі 2 травня. Те, що це відбулося з певною провокацією за сприяння сил правоохоронців, які підтримували протилежну сторону, зрозуміло, але що відбулося в Будинку профспілок та яким чином? Має бути поставлена однозначна крапка", - каже експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко в інтерв'ю "Слово і Діло".

2 травня в Одесі відзначають 4-ті роковини трагічних подій, коли під час пожежі загинули до півсотні людей у Будинку профспілок. У місті посилили охорону, за порядком стежать понад трьох тисяч бійців. На території Куликового поля люди проходять через "живий паркан" з поліцейських та металошукачів. Правоохоронці заявили, що вони використовують скандинавський досвід вирішення конфліктів. Його вже випробували 10 квітня на Алеї слави в Одесі під час річниці визволення від фашистської окупації. Тепер його використовують і тут. Метод полягає в тому, що під час конфліктів людей лише заспокоюють, з ними ведуть діалоги і не застосовують сили.

Зараз ви читаєте новину «"Тема 2 травня втратила актуальність": що говорять про роковини сутичок в Одесі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути