Ексклюзиви
середа, 06 грудня 2006 16:39

Таджикистану загрожує енергетична криза

- У Таджикистані - надзвичайна ситуація у забезпеченні населення електроенергією і газом, - заявив сьогодні прем"єр-міністр Таджикистану Акіл Акілов.

У ході наради прем"єр зажадав у терміновому порядку визначити дату перекриття річки Вахш у районі зведення дамби Сангтудінської ГЕС-1, при цьому тунелі водоводів мають бути міцними і надійними.

Він також зажадав терміново вирішити питання транспортування електроенергії з Киргизстана через Узбекістан, для чого необхідно прискорити роботу таджицько-узбецької міжурядової комісії.

Акілов також поставив перед присутніми конкретне завдання безперебійного забезпечення електроенергією населення на Новий рік.

Перекрити річку Вахш у районі Сангтудінської ГЕС-1, яку зараз будують, повинні були 30 листопада, для чого на водосховищі Нурекської ГЕС спустили воду, що спричинило за собою зниження об"єму електроенергії, що вироблялася, замість 43 мільйонів до 30 мільйонів квт/г на добу. Це скорочення і стало причиною введення жорсткого ліміту подачі електроенергії в країні. Так, починаючи, з 27 листопада ліміт подачі в регіонах склав від 4 до 5 годин на добу, в Душанбе щодня відбувається почергове відключення всіх частин міста, окрім урядових будівель, лікарень, шкіл і інтернатів.

Погані погодні умови не дозволяють будівельникам Сангтудінської ГЕС-1 завершити в строк роботи з бетонування водоскидного тунелю, куди і піде вода після перекриття річки Вахш. У Держхолдинговій компанії "Барки Точик" не виключають, що перекриття Вахша відкладуть до початку лютого, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Таджикистану загрожує енергетична криза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути