Ексклюзиви
середа, 30 червня 2021 07:28

Свято 30 червня: сьогодні згадують замучених братів

Свято 30 червня: сьогодні згадують замучених братів
30 червня вшановують мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла. Фото: gazetabt.ro

30 червня православна церква молитовно вшановує пам'ять мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла.

Коротку історію їх житія та мученицького подвигу пропонує дізнатися Gazeta.ua.

Мануїл, Савел та Ісмаїл жили у IV столітті та були рідними братами. Походили зі знатної перської родини. Їх батько був язичником, а мати сповідувала християнство. Виховала синів у своїй вірі, їх охрестив пресвітер Евноік. У зрілому віці братів зарахували до війська гіренского царя.

У 362 році перський монарх Шапур II послав до Константинополя своїх послів, щоб обговорити питання спільнихькордонів держав з імператором Юліаном Відступником. У числі перської делегації були і три рідні брати - Мануїл, Савел та Ісмаїл.

Імператор Юліан, вирушаючи в подорож до римської провінції Бітинії у Малій Азії, взяв із собою і перських послів. Прибувши до міста Халкедон, на честь язичницького свята імператор приніс жертву римським і богам, а потім влаштував пир, до якого запросив послів. Брати, будучи побожними християнами, не хотіли брати участі в язичницькому святі. Тоді розгніваний імператор вимагав від них, щоб вони підтвердили укладений договір принесенням жертви богам. Коли ж Мануїл, Савел та Ісмаїл рішуче відмовилися, Юліан наказав усіх трьох жорстоко мучити.

Мануїла, Савела та Ісмаїла жорстоко катували, потім підвісили на деревах та піддали новим тортурам. Наостанок трьом братам відтяли голови мечем. За рік, 26 червня 363 року армія перського царя Шапура II розгромила армію Юліана, в битві загинув і сам римський імператор.

Канонізували Мануїла, Савела та Ісмаїла невдовзі - за 30 років. Їх мощі за наказом останнього імператора об'єднаної римської імперії Феодосія Великого перенесли та перепоховали в Константинополі. На цим місцем звели церкву імені братів мучеників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як красиво привітати іменинників 30 червня з Днем Янгола

Також 30 червня вшановують пам'ять святого Ананії Новгородського - іконописця Антоніївського Новгородського монастиря. Він писав "дивовижні ікони багатьох святих чудотворців" і так суворо виконував чернечі обіти, що протягом 33 років жодного разу не виходив за огорожу православної обителі. Помер преподобний Ананія 17 червня (за старим стилем) 1581 року. Антоніївський монастир ліквідувала радянська влада 1920 року.

28 червня почався Петропавлівський піст. Він встановлений на честь двох найбільш шанованих апостолів Петра і Павла. Його ще називають Апостольським, Петропавлівським або Петрівкою. Тривалість посту є різною. Вона може становити від 8 до 42 днів - усе залежить від дати початку. Але є фіксованою дата завершення посту – 11 липня. Тому у 2021 році він триватиме 14 днів.

Зараз ви читаєте новину «Свято 30 червня: сьогодні згадують замучених братів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути