Ексклюзиви
субота, 15 жовтня 2022 05:06

Захищають від спокус: яким святим сьогодні молитися

Захищають від спокус: яким святим сьогодні молитися
Ці святі – покровителі усіх навернених, до них моляться про заступництво від злих сил, проклять та різних чарів, ворожбитства та магії. Фото: uk.axios.world

15 жовтня християни відзначають церковне свято на честь святих Купріяна і Устинії. Вважається, що ці святі захищають людей від злих помислів і обману, допомагають боротися зі спокусами.

Святий Кипріян був родом з Антіохії Писидійської, син багатих батьків. Його батько був жерцем у поганській божниці і сина призначив для цієї служби. Кипріян був дуже, обдарований у науках, він читав книги про астрологію, а їх тоді всі вважали чарівниками. Він їздив до Вавилону, щоб там пізнати всі тайни мантіїв-чарівників, а коли повернувся до Антіохії, то проголосив себе великим чарівником. Люди часто приходили в різних потребах і просили, щоб він допоміг їм своїми чарами. Кипріян провадив приєднувався до гонителів христян, висміював Христову віру.

В Антіохії був інший поганський жрець, який мав дочку, надзвичайно вродливу, на ім'я Юстина ("справедлива"). Бог подав їй ласку пізнати святу віру; вона прийняла хрещення, посвятила себе життю в чистоті, а також навернула до правди ще й своїх батьків. Її батько став священиком, а згодом і єпископом. Краса Юстини впала в око одному багатому поганському юнакові на ім'я Аглаїд. Той докладав великих зусиль, щоб звести дівчину з дороги чесноти, щоб потім одружитися з нею. Однак свята Юстина навіть чути не хотіла про нього. Вона ж бо присвятила себе небесному Нареченому і шукала не земних радощів, а Божого миру. Аглаїд звернувся по допомогу до чарівника Кипріяна, пообіцявши йому велику винагороду. І той почав уживати всіх своїх чарів, а уживав їх на те, аби пересвідчитися у своєму безсиллі, бо не зміг нічого зробити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закрити небо над Україною – які найголовніші висновки з "Рамштайн-6"

Кипріян прийняв Христову віру і почав покутувати за всі злочини свого життя. Він спалив усі свої чародійські книги і публічно визнавав усі свої проступки і гріхи. Почав учитися вірі, майно роздав убогим, а коли своїм життям довів, що його навернення щире, то був охрещений. Коли свята Юстина про це довідалася, то теж роздала усе, що мала цінного. Після років чесної служби святий був висвячений на священика, а через шістнадцять років після свого навернення став єпископом Антіохії. Юстину настановив він дияконисою.

У 304 р., коли настало жорстоке переслідування християн за імператора Диоклетіяна, їх поставили перед судом. Староста Євтоломій відіслав обох до Никомидії, до самого імператора, а той велів вивести їх за місто і обезглавить мечем над берегом ріки. Ці святі – покровителі усіх навернених, до них моляться про заступництво від злих сил, проклять та різних чарів, ворожбитства та магії.

14 жовтня в Україні відзначали День захисників і захисниць України. Цього дня християни східного обряду вшановували Покрову Пресвятої Богородиці. В Україні це свято почали найактивніше відзначати з XII ст. Запорізькі козаки особливо шанували Покрову, на її честь будували церкви. Перший храм на честь Покрови Пресвятої Богородиці козаки побудували 1659 року на Чортомлицькій Січі.

Зараз ви читаєте новину «Захищають від спокус: яким святим сьогодні молитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути