Ексклюзиви
понеділок, 01 грудня 2008 14:12

Світовий банк рекомендує Україні захистити найбідніше населення

Світовий банк (СБ) рекомендує Україні прийняти заходи по захисту найбідніших верств населення. Таку думку висловив віце-президент СБ Шигео Катцу в своїй статті в тижневику "Зеркало недели".

"Україна повинна забезпечити захист найбідніших і вразливих верств населення в період економічного спаду і закласти фундамент для стабільного і швидкого відродження економіки", - зазначив він.

Катцу зазначає, що з 2003 по 2006 рік рівень бідності в Україні скоротився з 47,2% до 24,5%, що є одним з найуспішніших рівнів динаміки в Східній Європі.

В той же час через кризу, як підкреслює віце-президент СБ, реальні доходи населення скоротяться, а безробіття виросте.

"В України є і фіскальні ресурси, і механізми, необхідні для захисту найвразливіших груп населення", - зазначає Катцу.

СБ відносить до позитивних моментів той факт, що ефективність адресності програми соціальної допомоги бідним в Україні перевищує 70%, тобто більше 70% допомоги фактично отримують бідні верстви населення, що є одним з найвищих показників в світі.

"Проте ця програма не отримує належного фінансування і тому не доходить до всіх людей, що потребують її, тоді як багато інших видів соціальної допомоги характеризуються низьким рівнем адресності", - зазначає Катцу.

На думку експертів СБ, підвищення адресності допомоги можна забезпечити шляхом заморожування пільг за професійною ознакою і інших неадресних соціальних виплат (житлово-комунальних субсидій і тому подібне) і збільшення фінансування програм з належним рівнем адресності.

Таким чином, за оцінками СБ, можна заощадити, перерозподілити і направити на допомогу верствам населення, що найбільше цього потребують, близько 0,7% ВВП, повідомляє NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «Світовий банк рекомендує Україні захистити найбідніше населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути