Ексклюзиви
середа, 23 квітня 2008 12:13

Світові ціни на нафту наблизилися до позначки 120 доларів за барель

Торги на Нью-Йоркській товарно-сировинній біржі (NYMEX) 22 квітня закрилися на черговій рекордній висоті: всього десять центів відокремили ціну на барель сирої нафти від психологічної позначки в 120 доларів.

Торги на Нью-Йоркській біржі закрилися на позначці 119,37 долара за барель марки Sweet light з постачанням у травні. Ціна збільшилася майже на два долари всього за одну сесію і продовжила "марафон рекордів".

Протягом дня ціни по контрактах доходили до 119,90 долара за барель.

Новий стрибок вартості трейдери пояснюють невпевненістю в травневих постачаннях нафти в США через нестабільність в Нігерії, де минулого тижня був підірваний нафтопровід, зниження обсягів видобутку в Мексиці і планів шотландських нафтовиків оголосити страйк для врегулювання своїх пенсійних виплат.

Однією з причин зростання цін на нафту може бути також і те, що низка експертів не впевнена в надійності Росії як постачальника чорного золота: зараз обсяги водобутку, судячи з деяких ознак, йдуть на спад.

За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), що представляє інтереси промислово розвинених країн-споживачів нафти, в першому кварталі цього року обсяги водобутку в Росії знизилися вперше за десятиліття.

Як і раніше могутнім чинником тиску на нафтовий ринок залишається ослаблення долара по відношенню до інших світових валют. У такій ситуації покупка нафтових ф"ючерсів за долари представляється особливо вигідною для іноземних інвесторів. На думку генсека Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) Абдулли Салем аль-Бадрі, цей чинник є визначним у зростанні цін на нафту, передає РБК-Україна.

На думку ОПЕК, причиною подорожчання нафти став не дисбаланс попиту і пропозиції, а різкий приплив спекулятивного капіталу.

З початку року ціна на сиру нафту виросла вже більш ніж на 20%, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Світові ціни на нафту наблизилися до позначки 120 доларів за барель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути