Ексклюзиви
пʼятниця, 15 січня 2010 10:09

Світ побачив перше сонячне затемнення 2010 року

Світ побачив перше сонячне затемнення 2010 року

На Землі почалося перше в 2010 році сонячне затемнення. Найкраще незвичайне астрономічне явище буде видно в Індії, Шрі-Ланці, Китаї і частині Росії, повідомляють РИА "Новости".

Затьмарення почалося о 04:05 за Грінвічем (06:05 за київським часом). Першим його побачили в Африці, на Балканах і в Туреччині. На велике розчарування астрономів, в той момент Місяць закрив Сонце не повністю, залишивши по краях його тонку облямівку. Таке явище учені називають кільцеподібним затемненням, але не дуже йому радіють, оскільки місячна тінь заважає їм спостерігати за сонячною короною, яка може багато що розповісти про активність і магнітосферу світила.

Наступна, більш видовищна фаза затьмарення почалася о 07:14 за київським часом. У цей момент місячна тінь опинилася рівно посередині Сонця. При цьому видно тільки вузький обідок світила. Жителі Уганди, Кенії і Сомалі зможуть спостерігати за цим явищем цілих дев"ять хвилин. Максимальне ж за тривалістю затьмарення - 11 хвилин і 8 секунд, побачать на Мальдівах. Цей рекорд буде побитий лише 23 грудня 3043 року.

Обійшовши всю земну поверхню, місячна тінь піде о 10:59 за київським часом, встигнувши порадувати своєю красою всіх жителів східної півкулі планети. Всього за час майже чотиригодинної подорожі тінь пройде близько 12,9 тисяч кілометрів, закривши собою 0,87% всієї земної поверхні.

Раніше астролог Олена Максимова розповіла Gazeta.ua, що найважче затемнення переноситимуть Козероги, Раки, Овни й Терези. За її словами, люди, які народилися під цими знаками, можуть захворіти. Їм потрібно тепліше одягатися.

"У сезон затемнень не варто укладати ділових угод. Бо в ці дні складно тверезо мислити. Весь тиждень буде важко зосередитися, запам"ятовувати. Підвищиться рівень агресивності. Найгірше затемнення впливатиме на хребет, суглоби і кишково-шлунковий тракт. Погано почуватимуться люди з виразками. Здоровим треба відмовитися від спиртних напоїв. Цього дня треба менше їсти. Уранці випийте склянку води, на обід з"їжте легкий салат. Більше можна вжити на вечерю", - порадила астролог.

Як повідомляє "Репортер Запоріжжя", православна церква вважає сонячні і місячні затемнення рядовим явищем природи. Вона закликала не вірити в їхній негативний вплив на долю людини.

"15 січня, в день найближчого сонячного затемнення, як і в будь-який інший день, нічого не бійтеся, а надійтеся на Господа. Пам"ятайте, що Бог створив людину вільною. І людина сама в праві вибирати, як їй поступати. Ні Господь, ні біс, не може порушити цю свободу. Тому, це велика честь якійсь планеті, яка нібито зробить за мене мій вибір і змінить моє життя", - повідомив православну точку зору священик отець Костянтин із Запоріжжя.

Наступного разу повне сонячне затемнення відбудеться 1 липня 2010 року.

Нагадаємо, останній раз повне сонячне затемнення відбулося 22 липня 2009 року, кільцеподібне - 26 січня 2009 року.

Зараз ви читаєте новину «Світ побачив перше сонячне затемнення 2010 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути