четвер, 14 травня 2009 11:21

Свинячий грип міг бути продуктом американської лабораторії

Свинячий грип міг бути продуктом американської лабораторії

Розповсюдження грипу A/H1N1 по території Північної Америки могло початися внаслідок витоку штаму вірусу з лабораторії. Таку точку зору висловив австралійський вірусолог Едріан Гіббс з Національного університету Канберри.

Спалах грипу A/H1N1, який також називають свинячим, почався в Мексиці в березні 2009 року, було інфіковано багато людей в цій країні та в США. За станом на 13 травня, випадки захворювання грипом A/H1N1 зареєстровані в 33 країнах світу, виявлено 5728 випадків зараження, 61 людина загинула.

У Мексиці лабораторно підтверджено 2059 випадків захворювання, 56 з них закінчилися смертельним результатом, в США підтверджено 3009 випадків, три люди загинули. Ці дані опубліковані на сайті Всесвітньої організації охорони здоров"я.

Версія про лабораторне походження небезпечного штаму підтверджують помітні відмінності його генома від раніше відомих вірусів свинячого грипу, які циркулюють у природі, стверджує вірусолог Гіббс.

Згідно з результатами проведеного дослідження, в геномі нового вірусу A/H1N1 виявлено в три-чотири рази більше мутацій, ніж в найбільш близьких до нього штамах.

"Для того, щоб накопичити таку кількість генетичних відмінностей, вірус повинен був циркулювати в природі протягом декількох років, проте аж до квітня цього року він ніколи не зустрічався вірусологам в природному середовищі", - повідомив австралійський учений в бесіді з журналістами.

За його словами, найпростіше пояснення полягає в тому, що новий вірус еволюціонував в штучних умовах в лабораторії в результаті ненавмисної помилки персоналу.

ІТАР-ТАРС, Newsru.com

Зараз ви читаєте новину «Свинячий грип міг бути продуктом американської лабораторії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути