четвер, 14 лютого 2008 12:12

Швеція зриває плани "Газпрому" щодо будівництва Nord Stream

Міністр у справах навколишнього середовища Швеції Андреас Карлгрен заявив, що його країна не стане навіть розглядати заявку компанії-оператора на будівництво трубопроводу Nord Stream в своїй економічній зоні доти, поки не будуть надані додаткові відомості про вірогідну дію газопроводу на екологію і можливості зміни маршруту.

По планах "Газпрому" щонайшвидше отримати новий маршрут постачання газу до Європи дном Балтійського моря в обхід традиційних країн-транзитерів завдано ще одного серйозного удару. Підсилення позицій балтійських країн не тільки зриває дотримання термінів закінчення будівництва газопроводу, але й спричинює його різке здорожчання.

Швеція, яка раніше наполягала лише на зміні траси газопроводу в районі судноплавних маршрутів біля острова Готланд, ще більше посилила позицію. Цим Стокгольм порушив і без того непевні плани "Газпрому", проти проекту якого побудувати газопровід дном Балтійського моря в тій або іншій формі виступили вже майже всі балтійські країни.

Нагадаємо, що минулого року під натиском Варшави трасу вже було вирішено перенести з територіальних вод Польщі в данські води на північ від острова Борнхольм. Не вирішено питання про прокладання маршруту в його північній частині. Фінляндія попросила провести газопровід в обхід її ділянки Балтіки по економічній зоні Естонії, пояснивши прохання нерівностями дна і мілководдям на власній ділянці маршруту.

Естонія, у свою чергу, зовсім відмовилася допустити фахівців Nord Stream для дослідження дна в своїй зоні. Таллінн демонстративно у вересні минулого року не прийняв колишнього канцлера Німеччини, а нині голови ради директорів Nord Stream Герхарда Шредера, який намагався умовити упертих прибалтів.

Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов визнав, що витрати на будівництво Nord Stream "значно зростуть". Терміни введення першої черги газопроводу - 2010 рік - "Газпром" і Nord Stream поки залишають незмінними. Проте конкретну суму компанія-оператор готова озвучити лише найближчими місяцями. Все залежить від чотирьох основних складових: вартості труб, трубопрокладання, логістики і витрат на екологічні дослідження.

Аналітики вважають, що зрушення в термінах і різке збільшення кошторису неминучі. Реальна оцінка газопроводу - 12 мільярдів доларів, враховуючи зростання цін на будівництво, метал, труби. А якщо Швеція і Фінляндія продовжать наполягати на проведенні докладнішої оцінки дії газопроводу на навколишнє середовище, графік проекту може подовжитися на рік, пише "Независимая газета".
Зараз ви читаєте новину «Швеція зриває плани "Газпрому" щодо будівництва Nord Stream». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути