Ексклюзиви
пʼятниця, 13 квітня 2018 10:17

Супрун відповіла на головні питання про вибір сімейного лікаря

Супрун відповіла на головні питання про вибір сімейного лікаря
За дітей до 14 років декларацію з лікарем підписують батьки, каже виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун Фото: http://tvoemisto.tv

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун відповіла на головні питання українців щодо кампанії "Лікар в кожен дім".

"Чим більше людей будуть знати правду про зміни - тим швидше і якісніше вони будуть відбуватися", - написала Супрун на своїй сторінці в Facebook.

Чи можна підписати декларацію з лікарем, який працює вузьким фахівцем, але має спеціальність педіатра/сімейного лікаря/терапевта?

"Ні, оскільки кампанія з вибору лікарів діє тільки для фахівців первинної ланки і не стосується вузьких фахівців. Вибирайте лікаря серед фахівців, що працюють у сфері надання первинної допомоги: для дитини - це педіатр або сімейний лікар. Для дорослого - терапевт або сімейний лікар".

Чи повинні дитина і батьки обслуговуватися в одному і тому ж закладі або у одного сімейного лікаря?

"І дорослі, і діти можуть вибрати ті заклади і тих лікарів, в яких вони хочуть обслуговуватись. Якщо вам подобається конкретний педіатр і ви хочете, щоб саме він став лікарем вашої дитини - ви можете підписати декларацію з ним. Для себе ж знайти сімейного лікаря або терапевта в будь-якому іншому закладі. Але якщо вам зручніше, щоб і ви, і діти ходили до одного фахівця в одному закладі - підпишіть декларацію для всіх у одного сімейного лікаря".

До якого віку дитини обслуговує педіатр?

"Педіатр може обслуговувати дітей до 18 років. З 18 років потрібно буде підписати декларацію з сімейним лікарем або терапевтом".

Як підписати декларацію дитині?

"За дітей до 14 років декларацію з лікарем підписують батьки. Це може зробити мама або тато - присутність всієї сім'ї не обов'язкова. Батьки повинні взяти з собою свої документи (паспорт, ІПН), свідоцтво про народження дитини та мобільний телефон".

Чи обов'язково потрібно вибрати лікаря в квітні?

"Не обов'язково - кінцевого терміну підписання декларацій немає. Вирішіть, якого лікаря хочете вибрати, можна сходити на прийом до декількох фахівців. Але і не відкладайте все на невизначений термін. Виберіть лікаря, якому довіряєте, і під час наступного візиту підпишіть з ним декларацію".

Чи можна буде без декларації потрапити до свого дільничного терапевта?

"Так, навіть без підписання декларації можна безкоштовно відвідувати лікаря, до якого ви ходили раніше. Однак рано чи пізно, треба буде всім підписати декларації. Якщо вас влаштовує лікар, до якого ви ходили раніше, підпишіть декларацію з ним під час наступного візиту".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відставки не буде - Супрун

МОЗ затвердило порядок правил, за якими українці будуть вибирати терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів. Він є обов'язковим для усіх закладів охорони здоров'я, що надають первинну медичну допомогу.

Зараз ви читаєте новину «Супрун відповіла на головні питання про вибір сімейного лікаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути