пʼятниця, 24 травня 2024 16:26

Суд закрив справи щодо розгону мирних учасників Євромайдану 30 листопада і 1 грудня 2013-го

Суд закрив справи щодо розгону мирних учасників Євромайдану 30 листопада і 1 грудня 2013-го
Суд закрив справи, з підозрюваних зняли обвинувачення. Фото: "Суспільне"

Шевченківський суд Києва закрив справи по розгону мирних учасників Євромайдану 30 листопада і 1 грудня 2013 року.

Обвинувальний акт передали до суду 2015 року. З підозрюваних зняли усі обвинувачення, зняли також арешт з їхнього майна, передає "Суспільне".

У справі було близько 170 потерпілих, сказала представниця одного з учасників мирної акції на Майдані Олега Грабця адвокатка Вікторія Дейнека.

"Олег Грабець проти закриття. Нині я висловлюю його позицію, оскільки він військовослужбовець і зараз перебуває на фронті. Його позиція ґрунтується на тому, що обвинувачені мають бути притягнені до відповідальності і те, що за такий тривалий час не завершили, це затягування захисту. Адже вони часто подавали клопотання про те, що не можуть взяти участь. Позиція мого потерпілого, що ми могли б встигнути", - наголосила вона.

Одна з активісток Майдану Любомира Кеплер каже, що серед потерпілих тридцятого листопада залишилося у залі двоє. Багато із протестувальників Євромайдану зараз воюють, а декого вже немає у живих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ятеро російських генералів давали вказівки розганяти Майдан - прокуратура

"Справа не в тому, що я ненавиджу тих хто переді мною, я люблю тих, хто за спиною. Має бути справедливість. Бо то була гідність, а це не покаране слово", - сказала вона.

Один із потерпілих протестувальників Євромайдану Сергій Колоша, розповів, що основна ударна сила 30 листопада складалася із 300-350 "беркутівців" та їхніх підлеглих.

"Ця вся маса, яка лупцювала людей, била, гнала людей до Бесарабської площі, до Європейської площі після розгону. Вона, по суті, своїй не могла не керуватися з одним з тих, хто був начальником, а це був Олег Мариненко. Тобто відсутні жодні сумніви щодо того, що "беркутівці" вчинили, м'яко кажучи, негарні речі. Один з підлеглих, Юрія Шевченка, який був з щитом, розбив в мені голову і, по суті, відпрацювали по обличчю. Після цього ударів, що не менше п'ять, по правій стороні", - розповів потерпілий.

Він каже, що багато судових засідань відкладалися, тим сами затягувався процес. Також багато із учасників Євромайдану не могли прийти на засідання.

Попри позицію потерпілих, а також клопотання прокурорки про відкладення засідання, адже присутні не всі учасники, суддя після нарадчої оголосив своє рішення.

"Клопотання захисника Кулиника задовольнити, обвинувачених звільнити від відповідальності у зв'язку із закінченням строку давності", - сказав суддя Віталій Ціктіч.

Підозрюваний Мариненко відреагував агресивно на запитання журналістки.

Потерпіла сторона буде оскаржувати судове рішення.

У жовтні Святошинський районний суд міста Києва оголосив вироки п'ятьом "беркутівцям" у справі про розстріли людей на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. Тоді загинули майже 50 людей.

Позаторік правоохоронці завершили досудове розслідування щодо колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Володимира Сівковича. За даними слідства, Сівкович був організатором силового розгону студентів з Майдану Незалежності у Києві в ніч на 30 листопада 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «Суд закрив справи щодо розгону мирних учасників Євромайдану 30 листопада і 1 грудня 2013-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути