Ексклюзиви
неділя, 14 вересня 2008 11:25

Суд визнав заборону на спам порушенням свободи слова

Верховний суд Вірджинії визнав неконституційним закон, що діяв на території штату, про боротьбу із спамом і ухвалив відмінити вирок одному з найактивніших в світі спамерів Джеремі Джейнсу, якого раніше засудили до 9 років в"язниці, повідомляє AP. Судді вирішили, що заборона на розсилку спаму порушує одне з ключових положень американської конституції - права на свободу слова.

Судді одноголосним рішенням погодилися з доводами спамера і визнали закон не відповідним конституції. Верховному суду не сподобалося, що направлений на боротьбу із спамом закон забороняє не тільки комерційні розсилки. Закон, що діє у Вірджинії, "неконституційний, оскільки він забороняє анонімну масову розсилку листів, включаючи послання, що містять матеріали політичного, релігійного характеру і так далі, що суперечить праву на свободу слова", - заявив суддя Стівен Айджі (G. Steven Agee).

Скаргу про порушення права на свободу слова послав сам спамер, чия потреба в самовираженні обчислювалася 10 мільйонами відправлених листів на добу. У 2004 році його засудили до тривалого терміну, і Джейнс став першою людиною в США, яка потрапила до в"язниці за масові розсилки. Суд над Джейнсом проходив у Вірджинії, оскільки поштовий сервер America Online, з якого спамер розсилав послання, знаходиться саме в цьому штаті.

При цьому навряд чи Джейнсу варто розраховувати на швидке звільнення: його засудили не тільки за спамерськую діяльність, але і за шахрайство, оскільки він пропонував в своїх розсилках придбати програму, що нібито дозволяє швидко заробляти гроші. За версією звинувачення, єдиним, хто на цій програмі запрацював, став сам Джейнс: завдяки довірливості користувачів Мережі спамеру вдалося привласнити більше 24 мільйонів доларів.

Відзначимо, що закони про боротьбу із спамом діють в декількох штатах, в країні також діє направлений на боротьбу з масовими розсилками федеральний акт CAN-SPAM.

Зараз ви читаєте новину «Суд визнав заборону на спам порушенням свободи слова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути