четвер, 02 грудня 2021 17:10

Сучасне рабство: 24% українців уразливі до торгівлі людьми
7

Сучасне рабство є проблемою в усьому світі, зокрема й України. А кожен четвертий українець готовий прийняти ризиковану пропозицію роботи за кордоном або в іншому населеному пункті.

Про це розповідає Gazeta.ua.

Щороку, 2 грудня, в Україні та світі, за рішенням Генеральної Асамблеї ООН, відзначають Міжнародний день боротьби за скасування рабства. В цей день 1949 року було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми. В Україні документ набрав чинності 15 лютого 1955 року.

Багато хто думає, що рабства вже не існує, але воно просто набрало інших форм. І перш, за все, це про порушення прав людини: людей експлуатують з метою отримання прибутку.

Торгівля людьми - форма сучасного рабства. Це глобальне явище, яке існує в кожній країні світу, а жертвою може стати будь-хто незалежно від віку, статі, національності чи соціального статусу.

Торгівля людьми має безліч ознак та видів: сексуальна експлуатація, примусові шлюби, вербування для використання у збройних конфліктах, боргова кабала, продаж органів тощо. Серед іншого - це й примусова праця та трудова експлуатація.

Трудова експлуатація серед українців

За оцінками МОМ, йдеться в Національному дослідженні з питань міграції,торгівлі людьми та інших форм експлуатації мігрантів, кількість українських трудових мігрантів за кордоном у 2021 році становить 1 167 000 осіб. Це на 11% більше, ніж у 2019 році. Кількість внутрішніх трудових мігрантів в Україні становить 652 000 осіб.

Серед основних факторів, що впливають на рішення про трудову міграцію називають бажання заробити кошти, щоб витратити їх в Україні для втілення власних планів. Також люди приймають таке рішення, бо не можуть знайти роботу з достатнім рівнем оплати в чи роботу в бажаній сфері, хочуть отримати новий досвід або емігрувати назавжди (якщо йдеться про зовнішню міграцію).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінка тримала в рабстві трьох чоловіків

Так, 24 % українців є уразливими до торгівлі людьми. Кожен четвертий українець готовий прийняти ризиковану пропозицію роботи за кордоном або в іншому населеному пункті. Йдеться про неофіційне працевлаштування, роботу у замкнених приміщеннях (без змоги вільно залишити робоче місце); перетин кордону у неврегульований спосіб; виконання протизаконну роботу. Також чверть українців готова віддати працедавцю свій паспорт на період працевлаштування, телефон та особисті речі.

Один з чинників, які посилили вразливість населення до ризиків торгівлі людьми - пандемія Covid-19. Зокрема, через це понад два мільйони осіб втратили роботу або ж були змушені витратити значні кошти на лікування.

Торгівля людьми в Україні

З 1991 року, за оцінками МОМ, від торгівлі людьми постраждали понад 300 000 українців. Впродовж останніх двох років спостерігається суттєве зростання випадків торгівлі людьми всередині країни. Так, за 2019–2021 років постраждали 46 тисяч українців. Частина із них потрапили в тенета торговців людьми за кордоном, інші ж потерпали від цього всередині України.

За перше півріччя 2021 року виявлено 130 фактів торгівлі людьми. Майже 100 кримінальних проваджень вказаної категорії скеровано до суду. Переважна більшість виявлених випадків пов'язана із втягненням у злочинну діяльність, на другому і третьому місці - трудова та сексуальна експлуатація громадян.

Результати дослідження з питань міграції, торгівлі людми та інших форм екплуатації мігрантів
Фото: ukraine.iom.int
Результати дослідження з питань міграції, торгівлі людми та інших форм екплуатації мігрантів
Результати дослідження з питань міграції, торгівлі людми та інших форм екплуатації мігрантів
Результати дослідження з питань міграції, торгівлі людми та інших форм екплуатації мігрантів
Результати дослідження з питань міграції, торгівлі людми та інших форм екплуатації мігрантів

Куди звертатись якщо стали жертвою торгівлі людьми?

Національна безкоштовна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів - 527(з мобільного) та 0 800 505 501 (зі стаціонарного).

Гаряча лінія Уповноваженого Верховної Ради України з прав людин - 0800501720.

У вересні поліцейські звільнили із трудового рабства 120 людей і викрили злочинців, які організували в Києві й на Дніпропетровщині торгівлю людьми.Фігуранти справи пропонували людям нібито офіційне працевлаштування на агропромисловому підприємстві в Дніпропетровській області. Натомість змушували їх безплатно працювати 12-16 год.

Зараз ви читаєте новину «Сучасне рабство: 24% українців уразливі до торгівлі людьми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути