четвер, 03 листопада 2022 16:42

Субсидії на опалювальний сезон: скільки будуть виплачувати українцям з січня

Субсидії на опалювальний сезон: скільки будуть виплачувати українцям з січня
Середній розмір субсидій в 2023 році складатиме 1700-1800 грн на місяць з 1 січня. Фото: pixabay.com

Середній розмір субсидій в 2023 році складатиме 1700-1800 грн на місяць з 1 січня.

На сьогодні субсидії отримують 2,4 млн домогосподарств. І щотижня представники Міністерства соціальної політики отримують в середньому 15-20 тис. запитів. Такі цифри озвучив заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

У попередні періоди кількість запитів перевищувала 30 тис. на тиждень. Тому зараз інтенсивність нормальна.

"Коштів бюджету достатньо, щоб задовольнити потребу у житлових субсидіях. На відповідні потреби бюджетом цього року передбачено 37,9 мільярдів гривень. На 2023 рік ми закладаємо приблизно аналогічні показники, що дає нам можливість забезпечити повноцінне і ритмічне фінансування житлових субсидій", – запевнив Музиченко.

Нарахування здійснюються за окремою процедурою – зокрема, на підставі останньої наявної інформації в централізованих базах даних стосовно отримувачів.

За даними Музиченка, близько 220 тис. господарств, які отримують субсидію, знаходяться на тимчасово окупованих територіях або там, де органи самоврядування не функціонують.

Міністерство розвитку громад та територій України повідомляє, що державою запроваджено мораторій на підвищення тарифів на теплопостачання, оскільки витрати на оплату теплопостачання складають 75% від місячних. Крім того, діє заборона Кабміну щодо нарахування пені та штрафних санкцій за несвоєчасне внесення плати за спожиті житлово-комунальні послуги. Також заборонено відключати споживачів від комунальних послуг за порушення платіжної дисципліни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін визначив бюджет Пенсійного фонду

Як оформити субсидію за новими правилами

Згідно з документом, для цього необхідно подати декларацію та заяву. Їх можна подати через різні канали: структурному підрозділу з питань соціального захисту населення, посадовим особам виконавчого органу, центру надання адміністративних послуг за зареєстрованим/задекларованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи – за фактичним місцем проживання), органу Пенсійного фонду України (незалежно від місця проживання).

Як можна подати документи на субсидію:

– поштою або в електронній формі через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України;

– через мобільний додаток Пенсійного фонду України;

– через портал "Дія" (потрібне буде підтвердження особи паспортом);

– через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або інтегровані з ними інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування;

– через інформаційні системи Мінсоцполітики (з накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису).

Подавати документи на призначення субсидій можна протягом двох місяців, починаючи з 1 жовтня. Але не довше за цей термін. Для отримання субсидії необхідно, щоб не було боргів за комунальні послуги.

З 1 жовтня виплатою субсидій займається Пенсійний фонд України, а з 1 грудня – їхнім призначенням.

В Україні змінили процедуру призначення субсидій. Зокрема, структурні підрозділи з питань соціального захисту населення передадуть органам ПФУ пакети документів щодо звернень за призначенням житлових субсидій та наданням пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Про це йдеться у відповідному рішенні, яке ухвалив Кабмін.

Уряд також вніс зміни до порядку призначення та виплати житлових субсидій.

Зараз ви читаєте новину «Субсидії на опалювальний сезон: скільки будуть виплачувати українцям з січня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути