Ексклюзиви
середа, 31 січня 2024 07:25

Стрітення Господнє: коли та як відзначають свято за новим календарем

Стрітення Господнє: коли та як відзначають свято за новим календарем
Стрітення Господнє за новим календарем відзначають 2 лютого. Фото: pomisna.info

Стрітення Господнє - одне з найбільших християнських свят. Воно входить до переліку дванадесятих свят, які приурочені важливим подіям у житті Ісуса Христа.

За новоюліанським календарем Стрітення в Україні відзначають 2 лютого. Про історію, значення та традиції цього свята пише Gazeta.ua.

На Стрітення віряни вшановують зустріч Сина Божого Ісуса Христа з людьми. Згідно з церковними переказами, саме цього дня Діва Марія та її чоловік Йосип принесли новонародженого Ісуса до храму, щоб подякувати Господу.

Там на них уже чекав Симеон Богоприємець, який і став символом народу. Він жив майже 300 років, очікуючи зустрічі з Ісусом. Щойно він узяв малюка на руки, відразу помер. Цим він визнав у Христі Визволителя, про якого йшлося у пророцтві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Благовіщення-2024: нова дата, що важливо знати про цей день

У старослов'янській мові "стрітення" означає "радість" або ж "зустріч". Тому саме так називається свято. Його історія сягає своїм корінням III-IV століть. У той час вперше зустрічаються у творах згадки про святкування Стрітення. Однак, офіційно у Візантійській імперії свято визнали у 542 році під час правління імператора Юстиніана.

Аналогічне до Стрітення свято відзначали на українських землях ще в дохристиянські часи. Тоді його називали Громовиця, Стріщення або Зимобір. У народі кажуть, що цього дня зима відходить, а літо вступає у свої права. При цьому вони зустрічаються і сперечаються між собою. Тому часто в цей період може різко змінюватися погода. За повір'ям, якщо ввечері потепліло, то виграло літо і воно залишиться панувати вже до наступної зими.

Із приходом на українські землі християнства, давнє свято переплелося з новим. З'явилися також нові традиції. Зокрема, цього дня віряни обов'язково йдуть до церкви.

На Стрітення Господнє традиційно освячують воду та свічки. Останні називають "громичними". Є традиція запалювати їх під час грози, щоб вберегти своє життя і худобу.

Воду потрібно набрати до нового посуду, який ще не використовувався. Посудину з освяченою водою потрібно принести додому й берегти. Вірять, що вона має цілющу силу і здатна лікувати хвороби.

Дата найбільшого Великого посту в році залежать від дати святкування Великодня. Це перехідне свято, а значить його дата і дата посту щороку змінюється. Цьогоріч в Україні святкуватимуть Великдень 5 травня.

Великий піст починається за сім тижнів до Воскресіння Господнього. Він триватиме з 18 березня до 4 травня.

Зараз ви читаєте новину «Стрітення Господнє: коли та як відзначають свято за новим календарем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути