четвер, 16 грудня 2010 16:04

Столичні депутати просять Раду заборонити рекламу ліків

Столичні депутати просять Раду заборонити рекламу ліків

Депутати Київради звернулися до Верховної Ради з проханням заборонити рекламу лікарських засобів. За таке рішення в ході сьогоднішнього засідання міськради проголосував 101 депутат.

Про це повідомляє прес-служба Київської міськради.

Депутати висловили стурбованість тим, що громадяни часто купують ліки без призначення лікаря і таким чином без попередніх консультацій та встановлення правильного діагнозу особисто призначають собі лікування.

На їхню думку, до самолікування спонукає саме неконтрольована реклама ліків у ЗМІ.

У своєму зверненні депутати також відзначили, що в багатьох випадках реклама ліків розміщується з порушенням законодавства. Зокрема, рекламуються ліки, які повинні відпускатися тільки за призначенням лікаря, також подається інформація про можливе лікування невиліковних хвороб, не повідомляється про обмеження і застереження щодо прийому препаратів.

"Усе це формує у споживача реклами думку про те, що лікування можливе без консультацій з лікарем, тільки на підставі тієї інформації, яку вони отримали з реклами. Такий підхід до використання ліків може не тільки не дати бажаний результат щодо покращення стану здоров'я, але і значною мірою погіршити його або призвести навіть до смертельних випадків", — йдеться в документі.

Депутати при цьому зазначили, що майже половина препаратів, куплених без призначення лікаря, придбані без будь-якої потреби. Тобто громадяни витрачають більше 4 мільярдів гривень (по 87 гривень на кожного на рік) даремно.

Більше того, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, смертність від неправильного і неконтрольованого прийому ліків посідає п'яте місце серед причин смертності, йдеться в заяві.

"Таким чином, реклама лікарських засобів завдає значної шкоди здоров'ю громадян. Тому її заборона на телебаченні, радіо, у друкованих ЗМІ, а також зовнішньої реклами в населених пунктах і на транспорті — невідкладна необхідність", — упевнені депутати Київради.

Нагадаємо, що наприкінці серпня цього року Антимонопольний комітет пропонував на законодавчому рівні заборонити рекламу лікарських засобів та біологічно-активних додатків.

Як повідомлялося, представники 43 аптечних мереж столиці і голова КМДА Олександр Попов підписали меморандум про обмеження торговельної надбавки на медикаменти, що користуються в роздрібному продажі найбільшим попитом.

Дзеркало тижня

Зараз ви читаєте новину «Столичні депутати просять Раду заборонити рекламу ліків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути