пʼятниця, 28 жовтня 2022 05:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Статус учасника бойових дій: уряд змінив порядок

Статус учасника бойових дій: уряд змінив порядок
Добровольців Сил територіальної оборони також включили до переліку осіб, яким надається статус. Фото: Facebook.com/MinistryofDefence.UA

Порядок надання статусу учасника бойових дій змінили.

Відтепер такий статус можуть отримати особи, які брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України. Постанову ухвалив Кабінет міністрів.

Доповнили попередній перелік:

особи, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення;

чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій і Луганській областях, забезпеченні їх здійснення.

Добровольців Сил територіальної оборони також включили до переліку осіб, яким надається статус.

Статус УБД таким особам надається за умови виконання особисто або у складі військової частини (органу, підрозділу), установи і закладу бойових (службових) завдань, проведення розвідувальних заходів, особам, які отримали поранення, контузії, каліцтва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Море, хвилі і американський Browning: як українські ВМС тренувалися бити росіян

Підставою для надання особам статусу УБД "для осіб, які брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, – не менш як один з таких документів – витяги (копії) бойових донесень, журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки), вахтових журналів, польотних листів, матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв".

До вказаних документів за власним бажанням можна додавати інші документи, які містять докази і підтверджують факт виконання особисто або у складі військової частини (органу, підрозділу), установи і закладу бойових (службових) завдань.

Уряд змінив порядок виплат українським військовим. Захисники, які перебувають у зоні бойових дій, отримуватимуть до 30 тис. грн пропорційно дням служби за місяць. 100 тис. грн виплачуватимуть тим, хто виконує бойове розпорядження, а також військовим на час лікування після поранення.

Держава гарантує пораненим воїнам безплатне лікування за сучасними стандартами й реабілітацію у вітчизняних спеціалізованих центрах або закордоном у разі потреби.

Зараз ви читаєте новину «Статус учасника бойових дій: уряд змінив порядок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути