середа, 24 серпня 2022 11:39

Спецтема: Війна Росії проти України

Стало відомо, хто і як змусить Росії дотримуватися прав полонених

Стало відомо, хто і як змусить Росії дотримуватися прав полонених
Російські окупанти планують влаштувати "суд" над захисниками України в тимчасово захопленому Маріуполі. Фото: ГУР Міноборони

Європейський суд з прав людини в терміновому порядку розглянув клопотання України щодо дотримання Росією прав полонених захисників України та поширив застосування термінових вказівок у міждержавній справі "Україна проти Росії (Х)" щодо військовополонених.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції у Фейсбуці.

"Розглянувши клопотання України, ЄСПЛ зазначив, що у справі "Олійниченко проти Росії та України" ним надано Російській Федерації термінові вказівки щодо негайного забезпечення закріплених Конвенцією прав, включаючи медичну допомогу, що охоплюють будь-які запити від імені українських військовополонених, у яких надано достатньо доказів щодо серйозного і неминучого ризику завдання непоправної шкоди їхній фізичній цілісності (стаття 3 Конвенції) та/або праву на життя (стаття 2 Конвенції)", - ідеться в повідомленні.

Європейський суд з прав людини наголосив, що надані Росії вказівки щодо українських військовополонених продовжують діяти, та вказав, що вони також застосовуються і у міждержавній справі "Україна проти Росії (Х)". Крім того, ЄСПЛ терміново поінформував Комітет міністрів Ради Європи про вказане рішення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ФСБ дісталася до родичів українських військових: у трьох областях планували зігнати "акції протесту"

"Рішення ЄСПЛ є підтвердженням того, що суд уважно ставиться до усіх справ, пов'язаних зі збройною агресією, незважаючи на те, чи то міждержавна, чи індивідуальна справа. Тимчасові заходи у міждержавній справі України проти росії тепер також охоплюють і права військовополонених", – зазначила заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

Як повідомлялося, напередодні Міністерство юстиції та Міністерство закордонних справ України в межах міждержавної справи "Україна проти росії (Х)" подали низку нових термінових вимог до ЄСПЛ щодо забезпечення права на життя та заборону катування стосовно українських захисників Азовсталі, які потрапили в полон російських загарбників.

Україна також вимагала вжиття термінових заходів щодо недопущення використання українських захисників у будь-якого роду "трибуналах" та інших показових судилищах, зрежисованих росіянами.

Російські окупанти планують влаштувати "суд" над захисниками України в тимчасово захопленому Маріуполі. На сцені маріупольської камерної філармонії збирали тюремні клітки.

Триває моральний тиск на українських захисників, які перебувають у полоні, на все українське суспільство й рідних захисників, повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони.

З повідомлень ЗМІ, російські терористи хочуть "судити" в Маріуполі воїнів полку "Азов".

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, хто і як змусить Росії дотримуватися прав полонених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути