Ексклюзиви
четвер, 14 вересня 2023 09:00

"Сталеві чоловіки" та їхні сталеві машини: танкісти відзначають професійне свято
19

14 вересня в Україні відзначають День танкових військ. Це нова дата свята, яку запровадили указом Президента України.

У війні з Росією українські танкісти виявляють масовий героїзм. Тисячі танкістів нагороджені орденами та медалями, окремі військовослужбовці стали Героями України.

На озброєнні українських танкістів сьогодні як вітчизняні потужні танки Т-64, так і закордонні зразки — Leopard, Challenger-2. Незабаром українські танкові війська поповнять американські танки Abrams.

День танкових військ: ефектні фото "сталевих чоловіків", які нищать окупантів
Фото: ukrinform
День танкових військ: ефектні фото "сталевих чоловіків", які нищать окупантів
День танкових військ: ефектні фото "сталевих чоловіків", які нищать окупантів
День танкових військ: ефектні фото "сталевих чоловіків", які нищать окупантів
День танкових військ: ефектні фото "сталевих чоловіків", які нищать окупантів

Завдяки українським танкістам ворог уже втратив більше 4,5 тисяч танків, майже дев'ять тисяч бронемашин, більше дев'яти тисяч автомобільної та спеціальної техніки.

І це при тому, що на початок вторгнення російська армія суттєво переважала ЗСУ по кількості танків. За підрахунками експертів, на момент російського вторгнення у лавах ЗСУ було близько 850 бойових танків, ще 300 — знаходилися у резерві, пише unn.

Лише станом на січень цього року, українські військові захопили більше 500 російських танків, більша частина з яких вже відремонтована та бере участь у бойових діях. Серед них і танки Т-90, якими дуже хвалилися росіяни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Танки Abrams прибудуть до України у вересні – ЗМІ

Перший раз танки на полі бою були застосовані 15 вересня 1916 року під час Першої світової війни у битві біля річки Сомма. Для того часу застосування танків стало проривом у військовій справі. Фахівцям стало зрозуміло — з'явився новий тип озброєння, здатний змінити перебіг війни, пише armyinform.

Україна стала однією з небагатьох країн, які розробляють та випускають танки. Досить згадати, що найкращий танк Другої світової війни Т-34, і перший основний бойовий танк Т-64, були розроблені у Харкові.

Президент Володимир Зеленський переніс професійне свято танкістів в Україні. Відтепер його відзначатимуть щороку 14 вересня.

Досі в Україні День танкістів відзначали у другу неділю вересня. Тепер свято називатиметься Днем танкових військ. Окрім того, новим Указом визнано таким, що втратив чинність документ від 29 серпня 1997 року "Про День танкістів". За ним українське свято співпадало із аналогічним російським.

Зараз ви читаєте новину «"Сталеві чоловіки" та їхні сталеві машини: танкісти відзначають професійне свято». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути