Ексклюзиви
середа, 15 серпня 2007 15:38

Стала відома мета арктичної експедиції США

17 серпня, члени експедиції зійдуть на борт важкого криголама берегової охорони Healy. Подорож продовжиться чотири тижні і буде присвячене дослідженню морського дна біля північної частини Чукотського плато, недалеко від хребта Менделєєва. На підставі даних про будову дна буде зроблений висновок про можливість включити цей регіон в континентальний шельф США.

Крім того, експедиція збере дані про придонні процеси, житла риб, а також про клімат, водяний і повітряний перебіг Арктики. Healy обладнаний всіма необхідними приладами, з яких найважливішим для картографічного дослідження є багатопроменевий ехолокатор.

Один з наукових керівників експедиції Ларрі Майер запевняє, що експедиція не є відповіддю на недавню російську експедицію, що встановила прапор на Північному полюсі. "Це плавання було заплановане три роки тому, ми проводили такі дослідження і раніше, це частина довготривалої програми", - говорить Майер.

Проте, Америка включається в суперництво за арктичні території, в якому вже беруть активну участь Росія, Данія, Канада, і до якого може приєднатися Норвегія. Згідно з Конвенцією ООН по морському праву від 1982 року, країна має суверенне має рацію на розвідку і розробку корисних копалини на своєму континентальному шельфі. Кордон шельфу або проводиться на відстані 200 морських миль від територіального моря країни, або визнається співпадаючим із зовнішньою підводною околицею материка.

Таким чином, всім "арктичним державам" вигідно довести, що зовнішня підводна околиця їхнього материка лежить якнайдалі. Саме цю мету переслідували і дві недавні російські експедиції. На даний момент, проте, США поки не можуть вимагати пред"являти ніяких претензій на північні території, тому що вони не ратифікували Конвенцію по морському праву. NOAA закликає Сенат якнайскоріше зробити цей крок, пише Кореспондент.net.

Зараз ви читаєте новину «Стала відома мета арктичної експедиції США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути