вівторок, 14 серпня 2007 11:26

США розпочали боротьбу за Арктику

США направляють у Арктику криголам берегової охорони країни для вивчення морського дна в області Чукотського підняття – підводного плато, яке тягнеться від північного краю Аляски приблизно на 805 кілометрів на північ.

Мета чотиритижневої експедиції – нанести на карту уточнення і визначити, чи не є частина досліджуваної території американською, повідомляє РБК.

При цьому американські учені заявляють, що ця експедиція не є відповіддю на недавню російську місію, що закінчилася встановленням національного прапора на дні Льодовитого океану, і не стосується планів канадців з будівництва порту у цьому північному регіоні. Учені з університету Нью-Гемпшира, що беруть участь в експедиції, відзначили, що вона планувалася три роки і є частиною довгострокової програми.

Разом з тим, в університеті визнають, що в ході експедиції на карту будуть нанесені елементи рельєфу, які могли б допомогти США в розширенні меж свого континентального шельфу.

Чукотське підняття – ділянка дна Північно-Льодовитого океану на північ від Чукотського моря між півостровами Аляска і Чукотка, який може бути геологічно пов"язаний як з Євразією, так і з Північною Америкою, передає Reuters.

Арктичні води формально не належать жодній країні. За існуючими міжнародними угодами, країни регіону можуть оголосити своєю економічною зоною ділянки континентального шельфу, якщо зможуть довести, що цей шельф є продовженням їх території.

Після російської експедиції багато країн регіону почали заявляти про ті чи  інші претензії на арктичні води, передає Новый регион.

Зараз ви читаєте новину «США розпочали боротьбу за Арктику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути