четвер, 27 серпня 2009 10:42

США відмовились від ПРО у Польщі і Чехії через Росію?

США відмовились від ПРО у Польщі і Чехії через Росію?

Сполучені Штати відмовляться від планів будувати протиракетний щит в Польщі та Чехії.

Про це пише польська "Gazeta Wyborcza" з посиланням на джерела у Вашингтоні.

"Сигнали Пентагону цілком зрозумілі: нинішній американський уряд шукає інших рішень, ніж ракетні бази в Польщі та Чеській Республіці", - сказав Рікі Еллісон, представник Вашингтону.

Еллісон тиждень тому побував на галузевій конференції щодо протиракетного щита, коли стало відомо про такі плани. Як повідомляє газета з посиланням на генерала Кевіна Чілтона зі Стратегічного командування США, "стратегічна стабільність у відносинах США і Росії, США і Китаю є пріоритетом командування США".

Крім того, видання інформує, що існують альтернативні пропозиції розмістити в майбутньому системи протиракетної оборони SM3 і Aegis зокрема в Ізраїлі, Туреччині і на Балканах, а також на морі.

Еллісон додав, що рішення відмовитися від щита у Вашингтоні фактично прийняте. Надійне джерело "Gazeta Wyborcza" в Конгресі говорить, що через кілька тижнів уряд розглядатиме реакцію Конгресу на відмову від планів щодо створення протиракетного щита в Польщі і Чеській Республіці.

Основною причиною, чому Сполучені Штати змінюють стратегію, будуть аргументи Росії, пише газета. Крім того, багато значить велика вартість будівництва і відсутність віри топ-консультантів Барака Обами в те, що система протиракетної оборони буде реально працювати.

На думку опитаних виданням, уряд США оголосить про перегляд стратегічної концепції оборони тоді, коли зможе домовитися про якомога більше поступок у Москві.

За матеріалом: TVN

Зараз ви читаєте новину «США відмовились від ПРО у Польщі і Чехії через Росію? ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути