Ексклюзиви
субота, 15 липня 2006 12:45

США не дозволило Росії вступити до СОТ

Росія та США не змогли домовитися про вступ РФ до СОТ, про це повідомив керівник російської делегації на переговорах Максим Мєдвєдков.

- Ні сьогодні, ні в найближчі тижні протокол підписаний не буде, - сказав він.

- Не дивлячись на спроби знайти розв"язки по пакету питань, що залишилися, угоди досягти не вдалося, - повідомив Мєдвєдков.

- Сьогодні вночі було ухвалено рішення припинити переговори, - відзначив він.

Мєдвєдков не уточнив, які саме питання стали каменем спотикання на переговорах, нагадавши при цьому, що в останній "переговорний пакет" входили кілька пунктів: сільське господарство, фітосанітарний і ветеринарний контроль, мита на авіатехніку, доступ на ринок фінансових послуг.

- Ми вели переговори про пакетну операцію (зі всіх перерахованих питань в комплексі), але поки до угоди не дійшли, - відзначив він.

Тепер сторони продовжать переговори "в спокійнішій обстановці", вже після закінчення саміту G8, повідомив Мєдвєдков.

Він не став прогнозувати терміни завершення переговорів.

- Обидві сторони останнім часом багато говорили про терміни, звучало багато заяв, так що тепер мені не хотілося б що-небудь прогнозувати, - сказав керівник російських парламентерів.

Тим часом на спільній прес-конференції президентів Росії та США прозвучала низка заяв з приводу переговорного процесу про вступ Росії до СОТ.

Президент США Джордж Буш заявив, що переговори з Росією з вступу до СОТ продовжаться.

- З нами складно вести переговори, - визнав він.

- Але я вважаю, що ми справедливо ведемо переговори. Ми хочемо досягти такої угоди, яка була б прийнята Конгресом, ми хочемо вступу Росії до СОТ, угода була майже досягнута, - додав Буш.

- Ми продовжуватимемо вести переговори з Росією, - завірив журналістів президент США. - Володимир Путін так само завірив мене в тому, що і російська сторона вестиме переговори, - додав він.

У свою чергу, президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія продовжить з США переговори по проблематиці Світової організації торгівлі, "відстоюючи при цьому свої конкретні національні інтереси". Для Росії складності в переговорах по СОТ не були несподіваними, ми працюватимемо далі, відстоюючи інтереси нашої економіки, що розвивається, сказав російський президент.

Він відзначив, що "хороші особисті відносини з Бушем допомагають в роботі, але не заважають відстоювати національні інтереси в тій або іншій сфері.

- Переговори носять конкретний рахунковий характер, що виражається в мільйонах і мільярдах, - відзначив він.

США залишаються єдиною країною, з якою Росія ще не домовилася про вступ до СОТ. Раніше на цьому тижні офіційні особи як у Вашингтоні, так і в Москві висловили надію, що всі спірні питання, що залишилися, вдасться погодити або до саміту в Санкт-Петербурзі, або під час цього заходу.

У середу для проведення переговорів до Москви прибула американська делегація на чолі з торговим представником США Сюзен Шваб. Наступного дня міністр фінансів РФ Олексій Кудрін повідомив журналістів, що РФ і США погоджували позиції по одному з найважчих питань: доступу на російський ринок фінансових послуг. Розбіжності, що залишилися, зняти не вдавалося, і в п"ятницю команди парламентерів переїхали до Санкт-Петербурга, пише NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «США не дозволило Росії вступити до СОТ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути