четвер, 28 лютого 2008 10:28

США не домовилися з Чехією в питанні розміщення ПРО

У ході перебування у Вашингтоні прем"єр-міністра Чехії Мірослава Тополанєка не відбулося підписання самої угоди про розміщення РЛС. Це пов"язано з тим, що обидві угоди – про розміщення РЛС з Чехією і установку 10 протиракет з Польщею мають бути укладені одночасно, пише "Независимая газета".

Проте Варшава поки не задоволена реакцією Вашингтона на висунуті нею запити і зволікає з остаточною відповіддю. Як очікують, це питання буде вирішено в ході візиту до Вашингтона прем"єр-міністра Польщі Дональда Туска. Його зустріч з Бушем призначена на 10 березня.

Буш і Тополанєк оголосили після закінчення переговорів, що поки не змогли домовитися з приводу розміщення під Прагою американського радара в рамках створюваної протиракетної системи, але близькі до угоди.

Як повідомив Тополанєк, єдиним каменем спотикання, щодо якого не вдалося домовитися, сталі вимоги чеської сторони до США з приводу суворішого дотримання екологічних норм при експлуатації радара. "Я не передбачаю якихось проблем при рішенні спірних питань, що залишилися, – додав він. – Тут немає нічого серйозного".

Тополанєк не погодився із твердженнями деяких американських експертів про те, що Чехія і Польща не в силах відповісти відмовою Вашингтону в частині розгортання елементів ПРО на їхній території, але говорити "так" вони нібито теж не поспішають. Зокрема з тієї причини, що майбутня адміністрація США може поховати цей проект.

Проте, за словами чеського прем"єра, ті, хто виступає з подібними твердженнями, "видають бажане за дійсне". Тополанєк запевнив, що його уряд добиватиметься укладення остаточної угоди з США щодо ПРО і її подальшої ратифікації парламентом республіки.

"Ані США, ані Росія не програвали в "холодній війні", програли комуністи, – сказав глава чеського кабінету. – Я сподіваюся, що Росія зможе порозумітися зі США щодо ПРО".

У відповідь прес-служба Білого дому назвала Чехію, яка стала членом НАТО в 1999 році, "цінним союзником", що робить внесок до забезпечення безпеки в Іраку й Афганістані, а зараз готовий прийняти РЛС ПРО. У ході візиту Тополанєка підписано спільний документ, що відкриває шлях до угоди про безвізові поїздки громадян обох країн. Зацікавленість Праги в безвізовій угоді була однією з вимог при обговоренні умов розміщення ПРО.

Натомість поки невідомо, яку відповідь дали у Вашингтоні на іншу умову – прохання чеського прем"єра допустити його країну до американських військових технологій. "Одна з наших вимог – отримати дозвіл брати участь у розробках військових технологій, – заявляв раніше Тополанєк при обговоренні питання щодо ПРО. – Ми хочемо бути серед країн, які отримують вигоду з розвитку військової індустрії США".

Слова Тополанєка про поліпшення ставлення чехів до ПРО суперечать даним опитувань, які говорять про протилежне. Так, дослідження, проведене наприкінці минулого року Національним інститутом вивчення громадської думки Чехії, показало, що 68% респондентів проти розміщення РЛС ПРО в Чехії.

Зараз ви читаєте новину «США не домовилися з Чехією в питанні розміщення ПРО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути