вівторок, 02 лютого 2021 16:59

Сповзаємо в енергетичну залежність від РФ

Сповзаємо в енергетичну залежність від РФ
Купівля електроенергії у Росії стала можлива з початком 2021 року. Фото: reuters

Через корумповану та непрофесійну діяльність влади Україна не змогла підготуватись до зими. Виник дефіцит електроенергії, змушені купувати у Росії.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить експерт з економічних питань Борис КУШНІРУК.

Україна з 1 лютого знову закуповує електроенергію у Росії. Зокрема йдеться про приватну компанію "ОНК-ГРУП". Укренерго свідчить, що вона та інші трейдери викупили 11,5% доступної пропускної здатності "РФ - Україна" на лютий. Про що свідчить?

Цьому стала причиною діяльність Міністерства енергетики та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Ці органи та їх робота зараз фактично підпорядковані інтересам українських олігархів. Україна банально не підготувалась до опалювального сезону. Не змогли накопичити достатню кількість вугілля. Попередній рік було з навпаки. Накопичили вугілля більше, ніж потрібно. Через теплу зиму, велика його кількість залишилась невикористаною. Відповідно непокрили витрати. Цього року на опалювальний сезон закупили менше вугілля, аби не повторити попередньої помилки. Але зима виявилась холоднішою.

Зупинили роботу одного з блоків Запорізької атомної електростанції. Що спричинило падіння обсягів виробництва електроенергії. До того ж ТЕС змушені споживати вугілля, зарезервоване на холодну зиму. У результатів Україна отримала дефіцит електроенергії. Не вистачало вугілля для його покриття.

До цього ще варто додати абсолютно одіозну корупційну діяльність НКРЕКП та керівництва "Енергоатому". Вони продали величезну кількість електроенергії за заниженими цінами компанії, що пов'язана з Коломойським. Таким чином Україна опинилась у ситуації нестачі електроенергії. Штучно було створені умови, коли виникла дилема. Або віялове відключення, або купівля у Росії. Влада обрали другий варіант.

Кому вигідна купівля електроенергії у Російської Федерації?

Існує думка, що це вигідно Ігорю Коломойському, але не вигідно Ахметову. Останній володіє ДТЕК, йому не потрібні конкуренти. Але усе, що зараз може робити Ахметов, - розводити руками. ДТЕК не має можливості зараз збільшити обсяг видобування вугілля та покрити дефіцит електроенергії. А "Центренерго" має запаси на лічені дні. Тобто виробляти електроенергію в Україні зараз немає з чого. Сам по собі дозвіл купувати у Росії не є кроком на користь якогось конкретного олігарха. Але той факт, що державні органи до цього діяли в інтересах великих підприємців, у першу чергу Коломойського, призвело до нестачі енергії сьогодні.

Закупівлі Україною російського газу, електроенергії, вакцин вигідне саме Кремлю

Наскільки Україні економічно вигідно купувати електроенергію в РФ? А українським громадянам?

Електроенергія у Російській Федерації дійсно може бути дешевшою. Це спричинено цінами на вугілля. Вони в РФ менші. Видобувається відкритим способом, якщо говоримо про Кузнецький вугільний басейн. Через це виробництво електроенергії на станціях може бути економнішим. Тому в Україні є приватні компанії, яким все одно, звідки береться енергія і вони радо купуватимуть в РФ, коли є можливість.

Які є політичні небезпеки?

Знову поступово сповзаємо в енергетичну залежність від РФ. Це, звісно, негативний момент. Зараз ця проблема не є критичною. Навіть сьогодні в умовах дефіциту могли просто піти на віялові відключення певних промислових потужностей. Це призвело б до деяких економічних втрат, але не було б разючим ударом.

Але постійне лобіювання закупівлі російського газу, електроенергії, вакцин вигідне саме Кремлю. Він хоче показати, що насправді ніякої війни немає. Україна і Росія - брати, підтримують торгові стосунки. Тому треба нарешті остаточно забути про той Крим та Донбас. Ми не можемо цього допустити. Не можемо забути про 15 тисяч вбитих Російською Федерацією на Донбасі та окуповані території.

Коломойський фактично грабує "Енергоатом", "Центренерго", "Укрзалізницю". Таким чином краде гроші українських громадян

Як розвиватиметься ситуація?

Імпорту з Росії не буде. Потреба у цьому відпаде. Але ситуація, з якою зіштовхнулись зараз, є дуже одіозною. Показує, наскільки неефективно працює уряд, як корупційно діє НКРЕКП. На жаль, це очікувана ситуація. Адже з приходом до влади Володимира Зеленського, дивіденди отримує Коломойський. Зараз він фактично грабує "Енергоатом", "Центренерго", "Укрзалізницю". Це - усе державні підприємства. Таким чином краде гроші українських громадян.

В Уряді панують непрофесійність, корумпованість і хаос

Юрій Вітренко заявив, що одним з його головних завдань на посаді буде від'єднання України від енергосистеми з РФ та Білоруссю. Чому тоді починаємо купувати з РФ? Що має робить в.о. міністра?

З огляду на непрофесійність, корумпованість та хаос, які зараз панують в уряді, державних органах влади, слова Вітренка важко сприймати серйозно. На сьогодні це - просто розмови. Вони схожі на питання "Чому Україна досі не у НАТО". Чудово розуміємо, що інтеграція у Північноатлантичний союз вимагає стратегії, конкретних кроків, реформ, сталості інституцій.

Щоб остаточно від'єднатись від енергосистеми Росії та Білорусі, треба мати керовану та професійну роботу усіх інституцій. Україна висловила бажання приєднатись до Європейської енергосистеми до 2025 року. Там є вимога - протягом року повинні пропрацювати в автономному режимі. Тобто не закуповувати енергію ні у кого. Таким чином повинні продемонструвати свою спроможність та стабільність нашої системи. Якщо, наприклад, Україна зараз доєднається до енергосистеми ЄС, наш рівень корупції, хитка система створить дисбаланс. Євросоюзу це не потрібно.

Україна вже зараз повинна розробляти програму відповідних реформ, щоб приєднатись до європейської енергосистеми

Сьогодні можемо самостійно забезпечувати себе електроенергією впродовж року?

Сьогодні ми до цього не готові. Такі завдання варто ставити, але навряд їх зможе виконати чинна влада. Головна проблема - корумпована та непрофесійна державна система. Ресурсів Україні вистачить. Наша загальна потужність енергосистеми формувалась ще за часів Радянського Союзу. Тоді розраховували, що енергії має вистачити на величезну кількість промислових гігантів. Тому зараз споживання енергії значно менше, ніж можливості її виробляти.

Які ще можуть виникнути проблеми на шляху нашого приєднання до енергосистеми ЄС?

Додаткові питання будуть пов'язані з тим, що з 2025 року у Євросоюзі буде введено податок на так званий вуглецевий слід. Мова йде про використання електроенергії, яки вироблена за рахунок вуглеводнів: вугілля, газу та мазуту. Такі додаткові податки будуть робити продукцію підприємства неконкурентною на європейському ринку. Тож Україна вже зараз повинна розробляти програму відповідних реформ. Яким чином плануємо робити виробництва електроенергії більш екологічним. Спочатку треба закрити усі збиткові шахти. Поступово, за кілька років, перевести вугільні ТЕС на газ, а потім - на зелений водень. Щоб реалізувати такі реформи необхідна стратегія, розуміння та політична воля. Цього нинішній владі дуже бракує.

Україна 1 лютого відновила імпорт електроенергії з Росії. Його у перші два дні місяця буде здійснювати компанія "ОНК-ГРУП", яка зареєстрована в Одесі. Про це свідчать дані Європейської мережі системних операторів передачі електроенергії . 1 та 2 лютого з 12:00 до 15:00 та з 20:00 до 21:00 вона планує постачати по 200 МВт-год щогодини. Із 21:00 по 23:00 - по 100 МВт-год щогодини.

Купівля електроенергії у Росії стала можлива з початком 2021 року. Тоді втратила чинність заборона, яку Національна комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, наклала на доступ до пропускної спроможності перетинів з РФ та Білоруссю у 2020 році.

Зараз ви читаєте новину «Сповзаємо в енергетичну залежність від РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути