Ексклюзиви
субота, 07 квітня 2018 17:56

Порятунок Держархіву Одеси: Труханов пропонує створити єдиний архівно-науковий комплекс

Порятунок Держархіву Одеси: Труханов пропонує створити єдиний архівно-науковий комплекс
Мер Одеси Генадій Труханов взявся за вирішення проблеми Держархіву. Фото: Odessa.Online.

Мер Одеси Геннадій Труханов вивчає можливість об'єднання міського і державного архівів.

Про це повідомили в прес-службі міськради, передає Odessa.Online.

6 квітня мер побував в головній будівлі Державного архіву Одеської області на вулиці Жуковського, де провів робочу нараду і обговорив практичну сторону питання.

"Будівля на вул. Жуковського перебуває в аварійному стані. Протягом майже 30 років питання забезпечення архіву новим приміщенням ставилося і розглядався на різних рівнях, але станом на 2018 рік залишається невирішеним. На сьогоднішній день співробітники не можуть забезпечити повноцінне зберігання документів в потрібних умовах, що може спричинити за собою втрату унікальних архівів ", - розповіла в.о. директора Державного архіву Лілія Білоусова.

Тепер мерія підняла питання про необхідність об'єднання зусиль всіх рівнів влади - міста, області, держави - для будівництва окремого архівного комплексу для організації сучасного архівно-наукового простору.

Геннадій Труханов зазначив, що міська влада готова після узгодження з працівниками архіву в найкоротші терміни відвести земельну ділянку необхідної площі і призначення. Це повинна бути територія в межах міста зі зручним під'їздом пасажирського транспорту. Після цього - розробка проектно-кошторисної документації та безпосередньо будівництво.

"Одеса - мільйонне місто з колосальною історією. Сьогодні мені, в буквальному сенсі слова, вдалося до неї доторкнутися. Ми зобов'язані зберегти весь наявний фонд для наступних поколінь. Об'єднання архівів і створення сучасного архівно-наукового комплексу - сьогодні це необхідність для Одеси ", - підкреслив мер.

Міський архів був створений в 1932 році, тут в основному зберігається управлінська документація, архіви ліквідованих підприємств та організацій міста. Державний архів Одеської області на сьогоднішній день зберігає понад 2,2 млн справ архівного фонду, в яких відображено історію міста Одеси, Одеської області та півдня України з 1572 по 2017 роки. Переважна більшість матеріалів є документацією установ і організацій Одеси з моменту її заснування. Тут зберігаються унікальні архіви Одеської міської думи і управи (1796-1920 рр.), Одеського міського магістрату (1795-1834), Одеського комерційного суду (1808-1920), Рішельєвського ліцею (1817-1865 рр.); фонди видатних одеситів А.Ф. Ланжерона, Д.С. Інглезі, Г.Г. Маразлі, сім'ї Дерибас, академіка Н.А. Пучківської; автографи і листи голови Української Центральної Ради Михайла Грушевського, особиста справа міністра закордонних справ директорії УНР Андрія Ніковського та ін.

Зараз ви читаєте новину «Порятунок Держархіву Одеси: Труханов пропонує створити єдиний архівно-науковий комплекс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути