Ексклюзиви
пʼятниця, 29 березня 2019 13:05

Сортоване чи ні: за сміття змусять платити по-різному

Сортоване чи ні: за сміття змусять платити по-різному
Сміття зобов'язані сортувати всі. Фото: ua.korrespondent.net

В Україні сортоване та не сортоване сміття будуть вивозити за різними тарифами. Відповідне рішення 27 березня ухвалив Кабінет міністрів.

Чиновники вважають, що диференційована тарифікація послуг стимулюватиме людей і бізнес приділяти більше уваги проблемі відходів, пише UBR.

"Розписаний механізм, як можна сортувати побутові відходи, але це лише рекомендації. Також написали, що має бути різний тариф для відсортованих і не відсортованих відходів. Але який він буде, хто його встановлюватиме і контролюватиме - немає ані слова", - зазначає комунікаційний менеджер громадської організації "Україна без сміття" Івана Давиденко.

Із 1 січня згідно закону "Про відходи" сортувати сміття зобов'язані всі. Заборонено захоронення на полігонах неперероблених побутових відходів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Труїмося щодня: Супрун попередила про небезпеку води та риби

На практиці перероблено та утилізовано близько 5,8% побутових відходів, з них 2,71% спалені, а 3,09% потрапили на заготівельні пункти вторинної сировини та сміттєпереробні заводи. Більшість міст не готові до сортування. Наприклад, в Києві працює єдиний в Україні сміттєспалювальний завод "Енергія", побудований ще у 1986 році.

На території Ковалівської сільської ради Полтавського району відкрили першу електростанцію, яка працює на газі зі сміття. Її побудували на Макухівському сміттєзвалищі.

Природний газ для виробництва електроенергії замінили на метан, який утворюється від перегнивання сміття. Завдяки роботі станції зменшиться кількість шкідливих викидів біогазу та знизяться ризики виникнення пожеж на звалищі.

Зараз ви читаєте новину «Сортоване чи ні: за сміття змусять платити по-різному». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути