Ексклюзиви
четвер, 04 червня 2009 12:16

Сомалійські пірати можуть стратити захоплених українців

Сомалійські пірати можуть стратити захоплених українців

Пірати продовжують знущатися з українських моряків із захопленого балкера "Аріана". Можливо, мають місце побої і просто дуже грубе поводження.

Судячи з дзвінків родичам моряків, існує загроза, що полонених можуть стратити, повідомив вчора Михайло Войтенко, редактор Інтернет-порталу "Морской бюлетень - Совфрахт".

Балкер "Аріана" під мальтійським прапором було захоплено вночі проти 2 травня в Індійському океані, за 250 миль на північний захід від Сейшельських островів. Корабель йшов з Бразилії на Близький Схід і віз 35 тис тонн сої.

Екіпаж повністю складається з 24 громадян України. Переговори про звільнення веде компанія-оператор - Seven Seas Maritime London, зареєстрована у Великій Британії. Українська влада повідомляла, що заручники "почуваються задовільно".

Через деякий час після захоплення стало відомо, що пірати назвали суму викупу, але вона не розголошувалася. Пізніше, ця сума стала відомою - пірати вимагають $10 млн.

Крім того, щоб швидше отримати гроші вони почали катувати заручників, щоб українці розповідали про свої муки родичам, провокуючи їх на активні дії. Пізніше цю інформацію підтвердило і українське міністерство іноземних справ. Стан екіпажу, тим часом, погіршується з кожним днем.

Президент України Віктор Ющенко звернувся до Організації Об"єднаних Націй, Європейського Союзу і НАТО з приводу посилення безпеки судноплавства через часті випадки піратських захоплень.

Президент закликав боротися з людьми, які проходили навчання на території колишнього СРСР, у тому числі і в Україні. Справа у тому, що тиждень тому з"явилося повідомлення, що сомалійськими піратами командують колишні військовослужбовці національних ВМС цієї країни, які пройшли навчання у військово-морських училищах колишнього СРСР. Про це повідомив контр-адмірал запасу Сергій Близнюк, який раніше викладав в одному з таких навчальних закладів у Баку.

А ось іспанська радіостанція, яка нібито дістала секретний документ європейської розвідки, запевняє, що піратів Сомалі, які атакують кораблі в Аденській затоці й Індійському океані, направляє до цілей команда "консультантів" у Лондоні.

За матеріалом NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «Сомалійські пірати можуть стратити захоплених українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути