субота, 14 червня 2008 15:25

Солана передав Ірану пакет пропозицій "шестірки" для стимуляції його відмови від урану

Верховний представник Євросоюзу з питань зовнішньої і оборонної політики Хавьєр Солана в суботу під час зустрічі з главою МЗС Ірану Манучехром Моттакі передав іранському керівництву оновлений "пакет стимулів" "шестірки" (п"ять постійних членів СБ ООН і Німеччина) країн-міжнародних посередників щодо рішення ядерної проблеми Ірану, передає РИА "Новости".

"Шестірка" розраховує, що ці пропозиції стимулюють рішення Тегерана припинити роботи зі збагачення урану.

На зустрічі в будинку іранського зовнішньополітичного відомства в Тегерані були присутні супроводжуючі Солану політдиректори "шестірки" (окрім представника США, які з 1979 року не підтримують дипломатичні відносини з Іраном), що займаються в своїх країнах проблемою іранського "ядерного досьє".

Планується, що в другій половині дня, о 15.00 за місцевим часом (13.30 за київським часом), верховний представник ЄС зустрінеться з главою іранської команди парламентерів по атому, секретарем Вищої ради національної безпеки (ВРНБ) Ірану Саїдом Джалілі.

Хавьер Солана скоротив програму свого перебування в Тегерані і в суботу увечері залишить іранську столицю. Раніше повідомлялося, що він пробуде в Ірані два дні і відлетить у неділю.

Глави МЗС країн "шестірки" за підсумками зустрічі, що пройшла 2 травня в Лондоні, погодилася відновити свій "пакет пропозицій" про співпрацю Ірану в обмін на відмову країни від збагачення урану.

Як повідомив тоді глава МЗС РФ Сергій Лавров, на нинішньому етапі необхідно розвивати "трек позитивних стимулів, трек роз"яснення Ірану тих переваг, які він отримає, погодившись почати переговори і припинивши збагачення урану".

При цьому міністр підкреслив, що "шестірка" пропонує Ірану припинити процес збагачення урану тільки на час переговорів. За словами Лаврова, ці пропозиції розвивають пропозиції 2006 року і "не драматично покращують їх, але додають позитивні стимули".

Рівно два роки тому міністри закордонних справ "шестірки" вже представляли "пакет пропозицій", розрахованих на згоду Тегерана припинити роботи зі збагачення урану. Пропозиції охоплювали три сфери: ядерну програму Ірану, торговельно-економічну співпрацю і гарантії безпеки. У обмін на мораторій на збагачення урану передбачалися ряд заохочувальних заходів, зокрема постачання Тегерану реакторів на легкій воді, допомога в розвитку авіації і автомобільного транспорту. Проте тоді Іран у відповідь заявив, що можна говорити про можливість припинення збагачення урану за підсумками переговорів, а не як умови для їх початку.

Результати поїздки Солани до Тегерана будуть представлені Раді Безпеки ООН, який на їх підставі, а також на підставі останньої доповіді МАГАТЕ за ядерною програмою Ірану ухвалить рішення про подальші кроки ООН відносно цієї країни. У червні в РБ ООН головують США, які є головними супротивниками ядерної діяльності Ірану і підозрюють його в таємній розробці атомної зброї. Тегеран ці звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма направлена на задоволення потреб країни в електроенергії.

Відповідь Ірану на "пакет стимулів" "шестірки" країн-міжнародних посередників щодо рішення ядерної проблеми Ірану залежатиме від реакції цих країн на іранський пакет пропозицій з урегулюванню глобальних проблем, заявив глава МЗС Ірану Манучехр Моттакі після того, як отримав в суботу в Тегерані від верховного представника Євросоюзу по питаннях зовнішньої і оборонної політики Хавьер Солани оновлені пропозиції "шестірки".

"Природно, відповідь Ірану на пропозиції "шестірки" буде дан з урахуванням конструктивної і логічної відповіді на іранський пакет пропозицій", - сказав Моттакі.

Іранські представники ще до ознайомлення з оновленим "пакетом стимулів" заявили, що вважають неприйнятними і незаконними вимога "шестірки" припинити роботи зі збагачення урану.

У зв"язку з цим Іран підготував свій пакет пропозицій щодо рішення актуальних міжнародних проблем, включаючи запобігання загрозі ядерного розповсюдження, співпрацю у сфері енергобезпеки, боротьбу з тероризмом, наркозагрозою, а також захист прав людини. Ці ініціативи були передані зокрема, і "шестірці".

Тегеран у своєму пакеті пропозицій готовий включити в повістку можливих переговорів зі світовою спільнотою такі питання: досягнення більшої довіри до ядерної діяльності держав, створення консорціумів зі збагачення урану і виробництва ядерного палива в різних районах світу, зокрема в Ірані.

Іранська влада пропонує створити міжнародний комітет із контролю над ядерним роззброєнням, підсилити нагляд МАГАТЕ за національними розробками в ядерній області, а також взаємодію "для забезпечення безпеки і захисту ядерної фізики".

Іран також заявив про готовність до початку серйозних переговорів для досягнення "конкретного результату". Результати цих переговорів після закінчення певного терміну (максимум шість місяців) можуть бути вивчені, щоб потім ухвалити рішення про доцільність їх продовження, наголошується в пакеті пропозицій ІРІ.

Іран не має наміру вводити мораторій на збагачення урану, як того вимагає від Тегерана міжнародне співтовариство, заявив в суботу офіційний представник уряду Ісламської Республіки Голямхоссейн Ельхам.

"Якщо в пакеті пропозицій "шестірки" міститиметься вимога про припинення (робіт зі збагачення урану), то цей пакет взагалі не розглядатиметься (Іраном)", - сказав журналістам іранський чиновник.

Заява Ельхама прозвучала відразу після того, як верховний представник Євросоюзу з питань зовнішньої і оборонної політики Хавьєр Солана на зустрічі з главою МЗС Ірану Манучехром Моттакі передав іранському керівництву оновлений "пакет стимулів" "шестірки".

Ельхам підкреслив, що Іран не приймає жодних попередніх умов для переговорів за своєю ядерною програмою.

"Позиція Ісламської Республіки ясна - передумова про яке-небудь припинення, мораторії не обговорюється", - заявив представник іранського уряду.

За його словами, Іран готовий розглянути будь-які пропозиції, які передбачають його законне право на мирний атом.

Нагадаємо, Президент США Джордж Буш заявив після переговорів з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, що хотів би вирішити проблему ядерної програми Ірану мирним шляхом, проте для тиску на Тегеран розглядаються всі можливості без виключення, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Солана передав Ірану пакет пропозицій "шестірки" для стимуляції його відмови від урану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути