Ексклюзиви
субота, 13 серпня 2022 05:30

Сьогодні у церкві згадують людину, яка прожила ідеальне життя

13 серпня православна церква відзначає свято на честь праведного Євдокима Каппадокіяніна. Його вшановують як одного з покровителів і молитовників перед Богом сімейного вогнища.

Gazeta.ua пропонує ознайомитися з історією життя праведного Євдокима.

Покровитель народився в Каппадокії і жив у IX ст в царювання імператора Феофіла. Він був сином благочестивих християн Василя і Євдокії. Своє життя Євдоким присвятив на догоду Богу і допомогу ближнім.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 13 серпня день ангела у власників неймовірно популярних імен

Давши обітницю безшлюбності і незайманості, він уникав розмов із жінками і не дивився на них. Винятком була матір'ю, яку він шанував. За доброчесне життя імператор призначив святого Євдокима правителем Харсіанської області. Виконуючи свої обов'язки як Божий слуга, праведний Євдоким керував людьми і судив їх справедливо і з лагідністю, піклувався про бідних, про сиріт і вдів, був захисником скривджених. Особисті християнські подвиги, які він ніс потай, були відомі тільки Богу.

Автор: tsn.ua
  Євдоким догодив Богу своїм ідеальним життям
Євдоким догодив Богу своїм ідеальним життям

Євдоким догодив Богу своїм ідеальним життям. Тому Господь покликав його у 33-річному віці. Лежачи на смертному одрі, святий Євдоким заповідав покласти його в труну в тому одязі, в яких застане його смерть. Він попросив вийти всіх присутніх із кімнати. А сам звернувся до Господа в молитві, щоб смерть його ніхто не бачив. Люди поховали його так, як він заповідав. Одразу ж після смерті праведного Євдокима над гробом його стали відбуватися дива, багато хворих зцілювалися.

Мати і батько Євдокима після смерті переселилися до Константинополя. Через 18 місяців з Константинополя прийшла вклонитися мощам мати святого Євдокима. Вона наказала зняти камінь, відкопати землю, відкрити труну. Всі побачили обличчя святого, світле, як живе, зовсім не займане тлінням. Труну з мощами винесли з землі нагору. Святого переодягли в новий одяг. Мати хотіла взяти мощі сина до Константинополя. Там вони були покладені в срібній раці в церкві Пресвятої Богородиці, побудованої батьками праведника.

Що не можна робити

Варто утриматися від веселощів і розваг;

не рекомендується їсти жирну їжу;

категорично заборонено 13 серпня відмовляти у допомозі.

13 серпня день Євдокима. В народі відзначають Євдокимові заговини перед Успенським постом. Цей піст не вважався голодним, бо він припадав на літо, і вибір страв, які можна їсти, тішив різноманітністю. Люди в цей день їли хліб, свіжі овочі, плоди і ягоди. Особливою популярністю користувалася ріпа - свіжа, в'ялена, парена.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні у церкві згадують людину, яка прожила ідеальне життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути