субота, 14 червня 2008 16:19

Сьогодні Севастополь відзначає свій 225-й День народження

У Севастополі святкується 225-рріччя з дня заснування міста. Жителів міста привітали президент України і прем"єр-міністр.

Традиційно в день міста відбувається багато святкових подій. Це і парад військово-історичних клубів, представники яких приїжджають сюди зі всього світу, і масові гуляння, і, звичайно, барвистий салют, і традиційна виставка квітів, товарів підприємств міста, виробів декоративно-прикладної творчості і багато іншого.

Севастополь - по-грецьки місто слави, величі. Заснований в 1783. Знаходиться на березі чорного моря, південному заході Криму. Севастополь це численні бухти, що продовжуються глибокими балками і гірськими долинами.

У 422 - 421 рр до н е на західному березі Карантинної бухти (Севастополь) було засновано старогрецьке місто Херсонес, що зіграло впродовж своєї майже двотисячолітньої історії одну з найпомітніших ролей в історії Криму. Херсонес - один із археологічних пам"ятників Криму, що найбільш збереглися.

До моменту заснування Севастополя на його місці існували два татарські села - Інкерман і Ахт-Яр. У 1804 місто стає головною базою Чорноморського флоту. Вперше місто прославилося в період Кримської війни (1854 - 1855 рр).

1 - 2 вересня 1854 р на рейді Євпаторії кинули якорі 89 бойових і 300 транспортних кораблів сполученого флоту Англії, Франції і Туреччини. Звідти 62-тисячна армія рушила на Севастополь. Героїчна оборона тривала 369 днів. Місто було перетворене на руїни і протягом 15 років після війни не відновлювався.

У 1941 - 1942 рр обложений Севастополь 250 днів і ночей протистояв 200 тисячному угрупуванню ворожих військ.

Президент України Віктор Ющенко привітав жителів Севастополя з нагоди Дня міста. Він виразив надію, що "велич спадщини наших славних і героїчних предків гідно збережуть і примножать покоління нинішні і прийдешні". Президент побажав севастопольцям щастя, здоров"я, миру і згоди, Божого благословення.

Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко привітала жителів Севастополя з нагоди 225-річчя заснування міста. Вона виразила жителям Севастополя слова подяки за повсякденну роботу, патріотизм, за збереження традицій і "спроби зробити Севастополь кращим містом на землі" і побажала севастопольцям щастя, миру, благополуччя і творчого натхнення.

Також жителів Севастополя з 225-річчям з дня заснування міста привітав Президент Росії Дмитро Медведев.

У Севастополі сьогодні відкритий пам"ятник гетьманові України Петру Сагайдачному. Монумент встановлений в районі бухти "Омега" (Гагарінський район міста), біля новобудов.

У церемонії відкриття пам"ятника взяли участь керівники виконавчої і представницької гілок влади міста, командування і особовий склад Військово-морських Сил України, представники політичних партій і громадських організацій міста. Почесне право відкрити пам"ятник було надане голові Севастопольської міської державної адміністрації Сергію Куніцину, голові Севастопольської міської ради Валерію Саратову і командувачеві ВМС України віце-адміралові Ігорю Тенюху.

Під час церемонії Куніцин від імені держави, Президента України Віктора Ющенка привітав присутніх із відкриттям пам"ятника.

Він назвав символічним, що пам"ятник гетьманові сагайдачному встановлений саме "в день народження міста Севастополя, в день його 225-річчя". На думку Куніцина, "тепер уже ні у кого не буде сумнівів в тому, що це українське місто".

Разом із тим, відповідаючи на питання журналістів, чому сьогодні в Севастополі не був відкритий встановлений вчора пізно увечері пам"ятник російській імператриці Катерині ІІ, Куніцин сказав: "Це питання до тих, хто організовував. Потім є рішення суду, яке забороняє встановлювати цей пам"ятник".

Увечері 13 червня в Севастополі встановили пам"ятник російській імператриці Катерині ІІ. Раніше судовим рішенням було зупинено дію рішення Севастопольської міської ради про встановлення цього пам"ятника. Відкриття пам"ятника заплановане 15 червня на 8.10 ранку.

Церемонія його відкриття також не передбачена планом святкових заходів до 225-ї річниці заснування Севастополя, які проводяться 13-14 червня.

Фінансування і організаційні заходи щодо установки пам"ятника здійснювала місцева громадська організація "Фонд імені Геннадія Черкашина".

Святкування Дня народження Севастополя почалося 7 червня. В рамках свята Історичного бульвару, присвяченого 225-й річниці заснування міста пройшов марш-парад учасників ХV фестивалю військово-історичних клубів по Центральному міському кільцю.

На алеї Історичного бульвару пройшли виставки фондових колекцій Національного музею героїчної оборони і звільнення Севастополя, Севастопольській асоціації національно-культурних суспільств, народних музеїв міста, клубу любителів історії міста і флоту, приватних колекціонерів, повідомляє Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Севастополь відзначає свій 225-й День народження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути