Ексклюзиви
понеділок, 21 березня 2011 08:48

Сьогодні почнуть обирати наступника Гузара

Сьогодні почнуть обирати наступника Гузара

У понеділок, 21 березня, на Львівщині обиратимуть нового предстоятеля українських греко-католиків. Найбільш реальні кандидати на цю посаду - єпископи з України, серед них є і претендент з Донецька Степан Меньков.

Синод для обрання нового глави Української греко-каталицької церкви збереться в Бруховичах. 45 українських і закордонних єпископів (п'ятеро з поважних причин не зможуть приїхати) протягом чотирьох днів обговорюватимуть кандидатуру послідовника Любомира Гузара.

У понеділок вони закриються в центрі ім. Патріарха Йосифа Сліпого і зможуть вийти тільки після оголошення імені нового Предстоятеля Церкви, який повинен отримати підтримку двох третин тих, хто проголосував. Після чого кандидатуру має затвердити Папа Римський.

"Немає єпископа, про якого можна сказати, що він явно виражений кандидат. Протягом останні півтора місяців було озвучено близько десятка імен", - розповів директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський.

До потенційних спадкоємців престолу входять люди з оточення колишнього глави, оскільки передбачається, що вони будуть дотримуватися лінії, заданої Любомиром Гузаром.

Також як можливого кандидата називали Степана Менькова, - до речі, він єдиний претендент з Донецька.

На думку експертів, абсолютна більшість українських греко-католиків віддають перевагу українському кандидату - закордонному єпископу знадобиться багато часу, щоб розібратися в ситуації.

"Кого б не обрали, за великим рахунком, нічого не зміниться.

Так, Любомир Гузар був харизматичною особистістю, мав великий авторитет. Але рішення увхалювалися Синодом. А глава УГКЦ мав, як правило, представницькі функції", - зауважив Антошевський.

Нагадаємо, 10 лютого Папа Римський Бенедикт XVI прийняв зречення Любомира Гузара. Кардинал, якому виповнилося 75 років, написав прохання про відставку за станом здоров'я, і став першим главою УГКЦ, який залишив свою посаду за життя.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні почнуть обирати наступника Гузара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути