Ексклюзиви
субота, 14 січня 2023 05:20

Сьогодні два великих свята - кому молитися

Православні віряни сьогодні вшановують памʼять Василія Великого. Святий жив у Кесарії Кападокійській.

Народився у 329 році. Походив зі знатної родини, яка сповідувала християнську віру. Дідусь та бабуся Василія постраждали під час гонінь за правління імператора Діоклетіана. Дядько та два брати були єпископами церкви. Василій здобув хорошу освіту в Константинополі та Афінах.

Автор: pinterest.com
  Василій Великий був захисником православної віри
Василій Великий був захисником православної віри

Після повернення на батьківщину святий викладав риторику. Прийнявши хрещення, вирушив на монаший Схід. Побував у Єгипті, Палестині, Сирії й Месопотамії.

Василя також називають Великим Архіпастирем Церкви, Великим Законодавцем чернечого життя і Великим за своєю святістю. Він уклав "Моральні правила" для ченців про особливості досконалого християнського життя. В їх основі лежить покаяння та відмова від світських обов'язків і сім'ї. Вони проповідують лише любов до Бога та ближнього. Саме за його прикладом народилося жіноче чернецтво. Першою цей шлях пройшла сестра Василія - Макрина.

У 364 році після суворого чернечого життя отримав сан єпископа Кесарії. На посаді завжди дбав про вірян та старанно проповідував християнство. Василій усі сили спрямовував на розвиток церкви. Здійснив багато аскетичних подвигів. У тяжкі часи виступив на захист православної віри. За свої діяння отримав від господа дар передбачення та чудотворіння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Анісію Солунську ударили мечем за відмову іти на язичницьке свято

Також 14 січня відзначають свято Обрізання Господнього. Усі хлопчики в Ізраїлі мали пройти цей обряд.

"Як сповнились вісім днів, коли мали обрізати хлоп'ятко, назвали Його Ісус - ім'я, що надав був ангел, перше, ніж Він почався у лоні", - ідеться у Старому Євангеліє.

Як Бог і Законодавець, Ісус Христос не повинен був слідувати цим традиціям, однак добровільно їх виконував. Здійснили обряд на восьмий день після народження.

Вірували, якщо хлопчик не пройшов обрізання, то він не належить до Єдиного Бога, є іновірцем і не гідний звертатися до Господа за допомогою.

День ангела сьогодні відзначають люди з іменами Василь, Петро, Григорій та Микола. У це свято треба відвідати церкву та молотися святому покровителю.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні два великих свята - кому молитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути