пʼятниця, 05 жовтня 2012 01:10

Щоб відрізнити підробну горілку, її треба підпалити - лікар

Щоб відрізнити підробну горілку, її треба підпалити  - лікар
umvd.gov.ua

5-7 відсотків метилового спирту в алкогольному напої може отруїти людину. Про це, як повідомляє Gazeta.ua, на прес-конференції заявив головний токсиколог МОЗ України Борис Шейман, коментуючи заяву про те, що близько половини горілчаних виробів на ринку України є контрафактними і можуть містити метиловий спирт.

"Доза метанолу, яка викличе токсичні ефекти, становить 0,25-0,5 мл на кілограм маси тіла. Доза метанолу більше 0,5 мл на кілограм вважається смертельною. Тобто невеликі дози можуть викликати летальний результат", - сказав лікар.

Він також повідомив, що метанол в організмі людини вкрай складно підтвердити. Смертей, які проходили під грифом отруєння від сурогатів алкоголю, було 120. І там були випадки отруєння метанолом. Період виведення з організму продуктів розщеплення метанолу дуже короткий. Тому підтвердити наявність метанолу в організмі людини не представляється можливим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Половина горілки в Україні підробна - експерт МОЗ

Як зазначив експерт Українського медичного та моніторингового центру з алкоголю та наркотиків МОЗ України Віктора Спірідонов, етиловий спирт який міститься в спиртних напоях, зовні, за запахом і смаком нічим не відрізняється від етилового спирту.

"Є особливості отруєння метанолом. Коли людина вживає етиловий спирт, це викликає веселість, ейфорію. Металевий викликає підвищену сонливість. Але це не завжди це можна відзначити на побутовому рівні. Друга особливість проявляється дуже чітко - людина сліпне. В організмі метанол розщеплюється на формальдегід і мурашину кислоту. Вони відносяться до групи нейросудинних отрут і діють на нервову тканину в зоровому нерві. Людина може ввечері заснути напідпитку, а на ранок прокинутися сліпою. Іноді зір зникає через дві доби. Він може відновитися, але бувають випадки, коли людина залишається сліпою на все життя. Якщо не застосовувати реанімацію, на третій день людина гине", - пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Алкоголізм українців вигідний олігархам"

Він зазначив, що споживач може у домашніх умовах визначити, чи є у горілці метанол. Для цього слід налити горілку в ложку і підпалити. Горіння продуктів розкладання метанолу, зокрема формальдегід, має специфічний різкий запах.

Нагадаємо директор Українського медичного та моніторингового центру з алкоголю та наркотиків МОЗ України Анатолій Вієвській заявивши, Що від 37 до 50 відсотків Горілки, Що продається в Україні, - підробка.

Зараз ви читаєте новину «Щоб відрізнити підробну горілку, її треба підпалити - лікар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути