Ексклюзиви
середа, 01 травня 2019 12:38

Що не можна робити у тиждень після Великодня

Що не можна робити у тиждень після Великодня
У Світий тиждень не можна вінчатися і читати заупокійні молитви. Фото:buknews.com.ua

Перший тиждень після Великодня називають Світлою седмицею.

2019-го він триває з 29 квітня по 5 травня. Як і Великдень, тиждень після нього наповнений традиціями і обрядами, пише "Обозреватель".

Святим або Гремяцьким тижнем називає цей період церква. Предки вважали, що у цей час треба веселитися, посміхатися і радіти життю. Православні намагалися не перевтомлюватися на роботі, а багато відпочивати, розслаблятися, зустрічатися з рідними та близькими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали заборонені обряди на Великдень

Світла седмиця починається після Пасхи й означає для православних початок весняного пробудження й оновлення життя. Вона символізує радість від Воскресіння Христового, тому віруючі продовжують вітатися словами "Христос Воскрес! – Воістину Воскрес!"

У Світлий тиждень слід частіше відвідувати церкву. У православних храмах ранкові та вечірні молитви замінюються співом Пасхальних годин. Під час Божественної літургії здійснюється Хресний хід, що символізує ходу жінок-мироносиць до гробу Христа, і відбувається причащання Святих Христових Тайн.

У Світлу суботу роздають церковний хліб артос, який святять у Великодню ніч. Завдяки чудодійним властивостям його часто використовують як оберіг або цілющий засіб. Удома цей хліб зберігають за іконою.

У Світий тиждень не можна вінчатися і читати заупокійні молитви. Відспівування покійних, в основному, складається з пісень Великодня. Хрестити дітей можна будь-якого дня.

На тижні після Великодня поминають померлих предків. Вважається, що душі покійних на якийсь час повертаються на землю, щоб разом із живими порадіти святу.
Цілий тиждень немає посту, тому м'ясну, молочну їжу та яйця можна їсти кожен день. Підготовка до причастя на Світлій седмиці складається з читання великодніх годин, пасхального канону, а також сповіді.

Погані прикмети в Світлу седмицю: сумувати, журиться і зневірюватися. Хорошою ж прикметою вважається допомога близьким, а також нужденним.
Якщо на Великодньому тижні народиться дитина, то їй пророкували довге, щасливе і світле життя.

Від різкої зміни раціону страждає весь організм. Із посту треба виходити вдвічі менше часу, ніж тривав він сам. Їжа має бути легка, без надміру смаженого чи жирного. За час посту людина відвикає від білкової їжі. Організм перестає виробляти ферменти, що розщеплюють м'ясо, яйця і молочні продукти.

Зараз ви читаєте новину «Що не можна робити у тиждень після Великодня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути