Ексклюзиви
неділя, 22 жовтня 2023 05:50

Що може призвести до розлуки цього дня: головні заборони

Що може призвести до розлуки цього дня: головні заборони
22 жовтня не можна скаржитись на близьких. Є пояснення Фото: pinterest

22 жовтня віряни вшановують рівноапостольного Аверкія, єпископа Ієрапольського, чудотворця.

У ІІ столітті єпископом міста Ієраполіс (зараз це місто Памуккале в Туреччині) був святий рівноапостольний Аверкій. Одного разу єпископу з'явився ангел і велів розтрощити язичницьких ідолів - що той і зробив. Розгнівані жерці і натовп городян зібралися, щоб убити єпископа за це. Серед натовпу були три юнаки, одержимі бісом: вони раптом почали рвати на собі одяг, гризти собі руки, кататися по землі з піною біля рота і кричати: "Аверкій, не муч нас завчасно!" Народ був у жаху, але єпископ підійшов і прочитав молитву - юнаки стали здорові. Вражені цим дивом, городяни забули про гнів і стали слухати проповідь єпископа.

Наступного дня він хрестив кілька сотень людей. Звістка про чудотворця рознеслася Римською імперією, до єпископа йшли з різними недугами, багаті й бідні, багато хто хрестився. За молитвами святого біля міста з-під землі стали бити цілющі гарячі джерела. Дізнався про святого й імператор Марк Аврелій - послав по єпископа, щоб той зцілив доньку від нечистого духа. Аверкій допоміг дівчині, нагороди не взяв, але імператор розпорядився безплатно видавати з комор пшеницю для бідняків Ієраполіса. Договір тривав, поки його не скасував Юліан Відступник.

Святий Аверкій багато подорожував і проповідував, його часто порівнюють з апостолом Павлом, а Церква шанує як рівноапостольного. Помер святий у своєму рідному місті. Біля його могили стало відбуватися безліч зцілень.

Свято 22 жовтня за старим стилем - день пам'яті апостола Якова Алфеєва. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 9 жовтня.

Прикмети

дощ пішов зранку - скоро похолодає;

цього дня випав сніг - буде гарний рік;

бурульки на дахах з'явилися - до морозної зими.

У народному календарі 22 жовтня - свято Осіння Казанська, Бабина заступниця. Цього дня у православній церкві відзначають свято Казанської ікони Божої Матері, яка шанується як чудотворна.

Що не можна робити

сумувати і згадувати про погане;

вирушати в дорогу - буде невдалою;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Водохреще-2024: нова дата і чому це свято стало одним з найважливіших

займатися домашньою роботою, прати, прибирати, робити ремонт, шити, в'язати;

відмовляти в милостині або допомозі нужденним - можна втратити фінансове благополуччя.

Не можна скаржитися на близьких або подружжя - це може призвести до розладу в сім'ї та розставання.

Що можна робити

Цього дня можна піти до храму, поставити свічку або зробити це вдома.

Рівноапостольному Аверкію моляться про зцілення від різних хвороб і напоумлення, у важких життєвих ситуаціях. Богоматір вважається жіночою заступницею - у Казанської ікони Божої Матері просять поради, миру та родинного добробуту, а незаміжні дівчата - гарного нареченого.

День слід провести в родинному колі, запросити в гості близьких і родичів. Традиційно цього дня на стіл ставлять великий пиріг.

Цього року українці будуть святкувати Різдво Христове 25 грудня. Це нова дата за церковним календарем, який ввели в дію 1 вересня.

Перед Різдвом починається один з найтриваліших у році постів — Різдвяний піст. Він триває 40 днів і необхідний, щоб очистити душу й тіло перед Різдвом Христовим. Під час Різдвяного посту вірянам дозволяється їсти овочі, фрукти, каші, гриби, бобові, інколи рибу. Але заборонено вживати м'ясо, яйця, молочні продукти, сир, вершкове масло.

Особливою традицією українського Різдва є колядки — веселі пісні на релігійну тематику. Колядники обходять будинки, тримаючи в руках велику зірку, та розважають своїх сусідів і членів родини за гроші і солодкі подарунки.

Зараз ви читаєте новину «Що може призвести до розлуки цього дня: головні заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути