пʼятниця, 16 серпня 2013 03:30

Сноуден збирав секретні дані до роботи з ЦРУ

Сноуден збирав секретні дані до роботи з ЦРУ
Едвард Сноуден Фото: golos-ameriki.ru

Едвард Сноуден, обвинувачений в США в розголошенні секретних даних, почав збирати інформацію про програму стеження американських спецслужб ще до співпраці з ЦРУ і АНБ. Про це 15 серпня пише Reuters з посиланням на джерела, знайомі з розслідуванням справи Сноудена.

За даними джерел, Сноуден почав збирати документи, що стосуються програм стеження, у квітні 2012 року. Тоді він працював у корпорації Dell, куди влаштувався в 2009 році. Коли Сноуден скачував перші секретні матеріали, його робота в Dell була пов'язана з програмою АНБ по збору даних, що передавалися через оптоволоконні кабелі, у тому числі трансокеанські кабелі.

Раніше вважалося, що Сноуден почав збирати дані спецслужб, тільки влаштувавшись в компанію-підрядник ЦРУ Booz Allen Hamilton - тобто в березні 2013 року. Як раніше заявляв сам Сноуден, він прийшов у цю компанію спеціально для отримання доступу до додаткових секретних документів.

У Dell відмовилися коментувати цю інформацію, пославшись на якогось "клієнта" компанії, який просив не поширювати відомості про Сноуденом.

Едвард Сноуден передав ЗМІ секретні матеріали про роботу американських спецслужб в червні 2013 року. Зокрема, він розповів про програму стеження PRISM, яка дозволяє спецслужбам відстежувати приватну електронну переписку і телефонні переговори. За словами Сноудена, спецслужби США мають необмежений доступ до серверів найбільших інтернет-компаній світу.

Дані про програми стеження викликали серйозний резонанс у США та інших країнах. Американські спецслужби, відповідаючи на критику, заявляли, що програми стеження не суперечать законодавству і застосовуються для боротьби з тероризмом. Крім того, в АНБ спростували інформацію про доступ до серверів найбільших інтернет-компаній, підкресливши, що дані надаються тільки за запитом.

Після розкриття секретних даних Сноуден був звільнений з компанії Booz Allen Hamilton. Влада США заявила, що дії Сноудена завдали величезної шкоди безпеці США, і звинуватили його в розголошенні секретних даних.

Сноуден в цьому час вже перебував у Гонконзі. Наприкінці червня він прилетів до Москви, після чого провів в транзитній зоні аеропорту "Шереметьєво" близько 40 днів. 1 серпня влада Росії надали йому тимчасовий притулок терміном на рік, після чого він залишив аеропорт.

Зараз ви читаєте новину «Сноуден збирав секретні дані до роботи з ЦРУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути