вівторок, 09 лютого 2010 17:06

СНІД може забрати життя 17% українців за 4 роки

СНІД може забрати життя 17% українців за 4 роки

У 2014 році кількість віл-інфікованих складатиме 1,9% населення України у віці 15-49 років за "оптимістичним" сценарієм або 3,5% у випадку "песимістичного" сценарію.

Про це Gazeta.ua заявила заступник міністра праці Олена Степаненко під час "круглого столу" "Профілактика ВІЛ/СНІДу на робочих місцях".

На її думку, до 2014 року через СНІД може вимерти 12% працездатного населення України. За гірших обставин ця цифра може скласти 17%. До 2014 році смертність від СНІДу в Україні може збільшитися від 35 тис. до 65 тис. осіб в залежності від шляху розвитку епідемії. Тривалість життя чоловіків скоротиться на 2-4 роки, а жінок - на 3-5 років. Через СНІД рівень ВВП може впасти на 1-6%, інвестиції знизитися на 1-9%.

"Тепер у нас уже немає "груп ризику". У такій групі перебуває все населення. Та примусити робити тест на ВІЛ/СНІД ніхто не має права. Це стосується навіть тих працівників, які мають принести медичну довідку при влаштуванні на роботу. Єдина категорія людей, яка підлягає обов"язковому тестуванню на ВІЛ - це донори", - заявив учасник Міжнародної організації праці Василь Костиця.

За його словами, на сьогодні близько 90% ВІЛ-інфікованих - люди працездатного віку. Найбільший ризик зараження ВІЛом у людей, які надають невідкладну допомогу у надзвичайних ситуаціях: це медики, пожежники, працівники МНС.

"На робочих місцях треба виконувати звичайну профілактику виробничого травматизму, поранень, професійних захворювань. Адже лікар, який надає допомогу будь-якому пацієнту, ВІЛ-інфікований він чи ні, має дотримуватися певних правил", - сказав Костиця.

Зараз ви читаєте новину «СНІД може забрати життя 17% українців за 4 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути