Ексклюзиви
четвер, 25 червня 2009 14:32

СНД тріщить по швах

СНД тріщить по швах

Нинішня криза викличе посилення відцентрових тенденцій серед членів Співдружності Незалежних Держав (СНД), оскільки ані єдиної політики, ані плану спільних дій між ними поки так і не вироблено, тоді як кількість міждержавних конфліктів росте, пише "Независимая газета" з посиланням на аналітичне дослідження компанії ФБК "Країни СНД і світова криза: загальні проблеми та різні підходи", опубліковане напередодні.

Росія, будучи центром організації, об"єктивно підсилює ці негативні тенденції, показуючи одні з найгірших соціально-економічних результатів за підсумками січня-квітня. Як відзначають автори дослідження, слабкий центр - слабка Співдружність, доля якої представляється явно неоднозначно.

Більш того - за останній час кількість проблем між країнами, що входять в Співдружність, збільшується. Загальновідомі труднощі у взаєминах Росії та України з газового питання. Аварія в газотранспортній системі стала причиною конфлікту Росії з Туркменією. Не все безхмарно у відносинах з Азербайджаном. Нарешті, нещодавній "молочний" конфлікт Москви з Мінськом утворив ще одну тріщину в СНД.

З одного боку, країни СНД намагались і намагаються об"єднати зусилля, і тенденція до ухвалення спільних антикризових планів або на двосторонній основі, як про це заявляли керівництво Росії та Білорусі, або в рамках інших союзів явно простежується, відзначають автори доповіді. Наприклад, в лютому було ухвалено рішення про заснування Антикризового фонду країн Європейсько-Азіатського економічного співробітництва (ЄврАзЕС) в 10 млрд доларів, 75% якого складе російський внесок. Проте говорити про єдність позицій поки рано, враховуючи полярність поточної соціально-економічної ситуації, яка не свідчить про те, що між членами СНД сьогодні існує якась координація.

Коментуючи дослідження, директор Інституту економіки РАН Руслан Грінберг в принципі погодився з негативною оцінкою, проте нагадав, що в період кризи практично всі світові лідери говорять про пошук спільних шляхів для виходу з неї, але до конкретних дій справа поки не доходить. "В результаті залишається одна риторика, і члени СНД тут не є виключенням, - відзначає експерт. - Між тим ситуація в Україні дійсно викликає занепокоєння - загальний борг Києва досягає 100 мільярдів доларів, і лише цього року за всіма раніше узятими кредитами необхідно виплатити близько 30 мільярдів доларів, тоді як грошей у нього немає і узяти їх нема звідки - Європа киває на Росію, а та - на Європу".

Кращі соціально-економічні показники серед країн СНД за підсумками січня-квітня мають Узбекистан та Азербайджан, де приріст ВВП (за даними за перший квартал) склав 7,9% і 4,3% відповідно. При цьому в позитивній зоні по ВВП опинилися Таджикистан зі зростанням в 2,9% і Білорусь - 1,2%. Гірші результати, згідно з оцінкою ФБК, демонструють Україна та Молдова, де спад промислового виробництва склав 31,9 і 25,7% відповідно. Тим більше сумно, що Росія, яка є і повинна бути центром союзу, виявилася ближчою до аутсайдерів, показавши мінус 14,9% по промисловості і мінус 9,8% - по ВВП, відзначає "НГ", повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «СНД тріщить по швах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути