Ексклюзиви
середа, 04 вересня 2019 09:30

ЗМІ назвали ймовірну дату обміну полонених

ЗМІ назвали ймовірну дату обміну полонених
Україна та РФ готують обмін полонених "35 на 35". Фото: apostrophe.ua

Обмін полоненими між Україною та Росією можуть почати до кінця цього тижня. Ймовірна дата - 7 вересня.

"Поки досягнуті лише рамкові домовленості. Остаточно дату й умови обміну сторони узгодять у середині тижня", - повідомили дипломатичні джерела "Інтерфаксу"

Президенти Володимир Путін і Володимир Зеленський двічі телефоном обговорювали ситуацію з полоненими 12 липня і 7 серпня. Омбудсмени від України та РФ Людмила Денісова і Тетяна Москалькова обмінялися списками ув'язнених. Від України зазначили 150 осіб, Росії - 34. Пізніше прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган сказала про підготовку обміну "35 на 35".

5 засуджених у Росії українців Володимира Балуха, Павла Гриба, Миколу Карпюка, Станіслава Клиха та Олександра Кольченка доставили з колоній у СІЗО "Лефортово" у Москві. Цю інформацію підтвердив відповідальний секретар Громадської спостережної комісії Іван Мельников.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звільнити моряків Росію змусять нові санкції

"Відносно 5 засуджених вирішується питання про передачу їх Україні для відбування покарання, призначеного судами в РФ", - сказало обізнане джерело "Інтерфаксу".

29 серпня до Москви привезли також українського режисера Олега Сенцова, засудженого за тероризм. Мельников повідомив, що у СІЗО "Лефортово" доставили засудженого в Росії за шпигунство українця Романа Сущенка.

Обмін утримуваними особами між Україною та Росією може відбутися за новою схемою. Засуджених помилують президентськими указами, а підслідних відправлять в Україну та Росію з копіями їхніх кримінальних справ. За злочини судитимуть заочно.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ назвали ймовірну дату обміну полонених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути