Ексклюзиви
пʼятниця, 19 липня 2019 07:30

Звільнити моряків Росію змусять нові санкції

— Протягом місяця має відбутися обмін полоненими між Росією та Україною. ­Говоримо про формат 10 на 10 чи 15 на 15. Маємо забрати наших людей і розблокувати процес обміну "всіх на всіх", — каже на брифінгу 16 липня заступник ­голови Офісу президента Вадим Пристайко, 49 років. Таких домовленостей досягли 12 липня на зустрічі радників лідерів Нормандської четвірки — України, Німеччини, Франції та Росії.

До списку на обмін включили й українських моряків, захоплених росіянами в районі Керченської протоки, повідомила уповноважена з прав людини 59-річна Людмила Денісова. 15 липня в Києві вона зустрілася з російською колегою Тетяною Москальковою, 64 роки. Обмінялися списками бранців. В українському — 150 імен.

Москалькова в Києві відвідала судове засідання у справі керівника російської інформаційної агенції "РІА Новини — Україна" Кирила Вишинського. 15 травня 2018-го його затримала СБУ за створення підривної проросійської інформаційної мережі та державну зраду. Був нагороджений російською медалю "За повернення Криму". Раніше Путін заявляв, що готовий обміняти Вишинського на українських моряків. На суді Москалькова сказала, що він передумав:

— Президент РФ проти, коли про людей говорять як про обмінний фонд. І Вишинський не згоден. Добиватиметься виправдального вироку. Наша сторона направила конкретну ноту (РФ пропонувала відпустити моряків, якщо вони гарантовано продовжать брати участь у слідстві в Москві. Міністерство закордонних справ України відмовилося, посилаючись на рішення Міжнародного трибуналу з морського права. РФ має звільнити моряків без будь-якого кримінального переслідування. — ГПУ). Її не підтримали.

11 липня президенти України й Росії обговорили питання обміну в телефонній розмові. А в середу 17 липня російський суд продовжив арешт 24 військовополоненим українським морякам на три місяці — до осені.

— Українські полонені в Росії — це актив Путіна. Москва не зацікавлена в обміні. Не хоче втрачати дієвий інструмент тиску, — говорить експерт з міжнародних питань Олександр Хара, 41 рік. — Тому, найімовірніше, обмін зірветься.

Україна пропонувала діяти за принципом "всіх на всіх". Але ми не можемо це реалізувати. Багатьох із них Москва не визнає українськими бранцями. Того ж режисера Олега Сенцова, кримчанина, називає своїм громадянином і не хоче віддавати. За таких умов формат "всіх на всіх" перетворюється на пастку — Путін вирішуватиме, кого звільнити.

Росія не виконуватиме жодних міжнародних рішень. Переламати Кремль можна лише сильним тиском західних країн, якщо на горизонті з'являться нові санкції.

Зеленський переймається поверненням українських полонених. Зустрічався з їхніми сім'ями. Тому Москва спробує використати його. Можливо, вимагатиме, щоб до Верховної Ради пройшли більше проросійських депутатів.

На темі обміну грає кум Путіна Віктор Медведчук. Хоче отримати додаткові бали на виборах. Він може зайняти вагоме місце у політиці України, тільки якщо Зеленський піде на кулуарні домовленості з Кремлем. Сподіваюся, не наважиться.

Повернення українців із російського полону — пріоритетне завдання. Але воно не має шкодити національній безпеці. Україна не може погоджуватися на поступки щодо державності, домовлятися з терористами чи надавати ОРДЛО якусь автономію з правом вето політичних рішень.

69 українців, які перебувають у полоні самопроголошених ЛНР і ДНР, обміняють на 208 бойовиків. Таке рішення прийняли на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську 17 липня. Воно тривало понад 6 год. Також домовилися про припинення вогню. Нове перемир'я має початися 21 липня опівночі.

Завершили розведення сил поблизу Станиці Луганської. Найближчим часом має відбутися одночасний демонтаж блокпостів. Україна в найкоротші терміни готова почати свою частину ремонту розбомбленого 2015-го мосту через річку Сіверський Донець.

Зараз ви читаєте новину «Звільнити моряків Росію змусять нові санкції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути