субота, 26 грудня 2020 15:34

Служити на вихідних і тримати вдома зброю - заступник секретаря РНБО про новий законопроєкт

Служити на вихідних і тримати вдома зброю - заступник секретаря РНБО про новий законопроєкт
Заступник секретаря РНБО генерал-майор Сергій Кривонос пропонує дозволити проходження стровокою служби в батальйонах тероборони. Фото: facebook.com/ Kryvonos Serhii

Для українських призовників пропонують запровадити можливість проходити строкову службу не в армії, а в батальйонах територіальної оборони без відриву від місця постійного проживання. А після проходження навчання - тримати вдома зброю.

Із такою ініціативою виступає заступник секретаря РНБО генерал-майор Сергій Кривонос, про що він сказав у своєму інтерв'ю НВ.

Кривонос пропонує законодавчо закріпити таку можливість. Тому став співавтором законопроєкту №4504 "Про територіальну оборону", поданого до парламенту 16 грудня.

"Наразі використання строкової служби в збройних силах це в більшості випадків служба рабів, яких використовують не за призначенням, а як підрозділ забезпечення. На жаль, ситуація така. Це залежить, звичайно, від командирів. Деякі командири зацікавлені, а деякі не зацікавлені: а, прибирайте територію, ходіть в наряди, але не навчайтесь як військові фахівці", - сказав Кривонос.

Альтернативою такому відбуванню військового обовязку генерал-майор називає можливість для чоловіків призовного віку нести службу в батальйонах тероборони без відриву від дому і роботи. А військову підготовку проходити у вихідні дні.

"Протягом перших трьох років людина, яка не має абсолютно ніякої підготовки, проходить навчання і отримує в кінці військово-облікову професію, а потім ще два роки він знову ж таки за рахунок своїх вихідних - 45-48 діб на рік - проходить службу, віддає те, що в нього вкладено. Це нормально? Нормально. Тому що ми повинні отримати від такої людини віддачу. Це достатньо мотивує людей", - підкреслив Кривонос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ми ж не м'ясом воюєм - в РНБО розкритикували заяву Зеленського про "тотальну мобілізацію"

Чоловікам, що пройшли відповідну військову підготовку і служать у батальйонах тероборони, пропонують дозволити мати вдома зброю.

"Наш законопроект пропонує дозволити мати зброю навченому перевіреному і підготованому особовому складу територіальної оборони для зберігання вдома. І це нормальна позиція. Бо ці люди перевірені, підготовані, зброя зберігається в сейфах, під сигналізацією, відповідно до вимог чинного законодавства", - додав заступник секретаря РНБО.

Володимир Зеленський в інтерв'ю заявив, що в разі нападу Росії на Україну з боку тимчасово окупованого РФ Криму "буде велика війна" і загальна мобілізація - чоловіків та жінок.

Зараз ви читаєте новину «Служити на вихідних і тримати вдома зброю - заступник секретаря РНБО про новий законопроєкт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути